Preskočite na glavni sadržaj

Ratko Cvetnić: 'Blato u dvorištu'

Predstavljanje knjige 'Blato u dvorištu' autora Ratka Cvetnića održat će se u četvrtak, 31. siječnja, s početkom u 18 sati, u knjižari Hoću knjigu (Megastore) u Bogovićevoj ulici 7. Uz autora, na promociji govore novinar Vedran Kukavica i glumac Šiško Majcan Horvat.
vrijeme: 31.01.2019. 18 h
mjesto: Zagreb; Hoću knjigu (Megastore), Bogovićeva ulica 7
url: https://mozaik-knjiga.hr/

Roman "Blato u dvorištu" Ratka Cvetnića počinje opisom obiteljske fotografije koja je snimljena u turopoljskom selu Brestovcu u lipnju 1965., prije polaska na obiteljski izlet. Obitelj je iz svoje zagrebačke, donjogradske svakodnevice u Brestovec protjerana po završetku Drugog rata, ali pomalo uspijeva rehabilitirati svoj građanski status. Prisjećajući se dana kad je - kao dječak - snimio tu fotografiju, Pripovjedač opisuje osobe na slici: roditelje, brata i sestre, djeda i ostale rođake te uloge koje su imali u obiteljskom i njegovom životu do toga trenutka. Međutim, izlet na koji su krenuli svima će promijeniti živote, a zajednički osjećaj krivnje u mnogome će odrediti njihove daljnje odnose.
 
Nakon tragičnog događaja Pripovjedač će se posvetiti kontemplativnom životu, ali ga optimizam neće napustiti. U pozadini njegovih uspomena na članove obitelji protječu povijesne okolnosti druge polovice prošlog stoljeća. O svemu tome razgovara sa svojim nećacima i nastoji ih, kao nekad djed njega, uvjeriti u to da pokušaji popravljanja svijeta završavaju tragičnim gubitcima, ne samo vremena.