predavanje, tribina

Dizajn dijalozi #18 – Marko Šesnić i Goran Turković


vrijeme: 10.11.2016. 18 h
mjesto: Zagreb; Martićeva 4

Croatian Design Superstore najavljuje novo izdanje Dizajn dijaloga koje će se održati u četvrtak, 10. studenog, u 18 sati, u Martićevoj 4, po prvi put u suradnji sa Zagreb Film Festivalom. Uoči početka 14. ZFF-a u subotu, 12. studenoga, dva dana ranije u CDSS stižu dizajneri vizualnog identiteta ovogodišnjeg festivala — Marko Šesnić i Goran Turković, koji svoj novi 'filmski' projekt potpisuju skupa s njihovom stalnom suradnicom Andreom Sužnjević.

Budući da će ovi Dizajn dijalozi poslužiti kao uvod u zagrebačku jesensku filmsku svetkovinu, sa Šesnićem i Turkovićem razgovarat će se prvenstveno o njihovom dizajnerskom opusu vezanom uz domaći film, u čemu su već desetak godina središnji hrvatski autori. Njihova postignuća na ovom polju ne tiču se samo filmskih plakata koje oblikuju na poslovično visokoj razini, podižući tako generalne standarde regionalnog dizajniranja za film, nego i identiteta filmskih institucija te producentskih kuća, ali i dizajna i prijeloma filmskih publikacija i monografija, raznih promotivnih materijala, itd. Stoga će nam Goran i Marko pružiti insajderski uvid u domaću filmsku branšu iz perspektive dizajnera vizualnih komunikacija te nam ispripovijedati koješta o tome kako je godinama raditi i rasti u tom miljeu, kako prilaze svakom novom filmu ili priči te kako sve to skupa izgleda "iza kulisa", uz osvrt na nekoliko najnovijih radova ovog višestruko nagrađivanog studija (osnovanog 2006. godine), nevezanih za film, kako bismo dobili i širi uvid u njihov način rada.
 
No, ovi će DD biti ponajviše u znaku sretnog spoja filma i dizajna, a ulaz je kao i dosad slobodan.
 
Urednik i voditelj programa je dizajner i likovni kritičar Bojan Krištofić. Dizajn dijalozi održavaju se okvirno svakog drugog četvrtka u 18 h, u Croatian Design Superstoreu.
 
***

Croatian Design Superstore originalni je koncept u Zagrebu koji afirmira hrvatski dizajn kao značajan segment domaće kulturne i kreativne industrije, pruža kvalitetan i zanimljiv sadržaj turističkim posjetiteljima, podiže razinu ponude i povećava atraktivnost destinacije te pomaže njezinu brendiranju. Otvoren u ožujku 2015. u središtu Zagreba u Martićevoj 4, Croatian Design Superstore ubrzo je postao svakodnevno okupljalište domaćih i stranih kreativaca i nezaobilazna destinacija turističkih posjetitelja. Proizašao iz putujućeg pop-up koncepta, CDSS je danas jedinstvena platforma za tržišnu i kulturnu afirmaciju domaćeg dizajna u obliku izložbenog prostora, dizajnerskog studija i caféa. U njegovom multifunkcionalnom dizajnerskom prostoru organiziraju se brojni događaji i programske aktivnosti vezani uz promociju hrvatskog dizajna i dizajnera.

(R.P.B., 09.11.2016)