Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Nine Atević Murtić 'Plavija plava'

Otvorenje izložbe likovne umjetnice Nine Atević Murtić pod nazivom 'Plavija plava' održat će se u srijedu, 6. veljače 2019. s početkom u 19.30 sati, u zagrebačkoj Galeriji Nest. Izložba ostaje otvorena do 15. veljače o.g.
vrijeme: 06.02.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Nest, Visoka 1

Plavija plava

U svijetu bez plavog nema spoznaje dubine. Crna je boja krajnosti, a plava, najmanje materijalna, boja je beskraja. To je boja prirodnih sjena, zgusnute prozirnosti, slojeva zraka i prašine, ili slojeva vode, u kojima sve, na kraju krajeva, nestaje. Arhitekt Louis Kahn opisao je svoje djetinjstvo kao vrijeme dok je svjetlost još bila žuta, a sjene plave. Samo one dopirale su do njegovog pogleda. Bijelo svjetlo ne postoji, kazao je Kahn, pa ne postoji niti crna sjena. Gradio je sjenama jednako kao i zidovima, olakšavao opipljivom oblik i dopuštao mu da dopire do izvanosjetilnog. Plava je pak za Wasillyja Kandinskog što svjetlija to tiša, zvučna u rasponu od dubokih tonova orgulja do zvuka flaute. Sjene su pune skrivenih bića i stvari jer ih spajaju u ugodnu neodređenost, ali duši nije važno jer u njima ne traži oblike nego dubinu, dan i noć, zvukove i vjetar, koji daju slobodu nijansama misli i mašte.
Nemogućnost jasne analize opipljive stvarnosti prestaje brinuti u dodiru sa sjenom. Sjene oslobađaju granice čvrstih tijela i događaja u prostoru i vremenu, transformiraju ih u slojeve plavetnila i poništavaju teret stvarnosti. Poetika nevidljivog i nedostižnog, koje nijanse sjena čine prisutnim, podsjeća da je praznina stvarna koliko i stvari. U svijetu sjena svi su jednaki u smislu u kojemu se antropocentrično hijerarhizira stvarnost; tu vladaju sasvim drugačiji kriteriji. Slobodu koju daje materiji, sjena daje i ljudskom biću. Sjena stvarnosti stvorena je za senzibilnog promatrača, čiji osjećaji i raspoloženja ulaze u dubinu do njenih najsitnijih čestica. Snovi i sjene sazdani su od iste tvari kao i stvarnost, i na uzdarje, njen su gradivni materijal. Konsolidiraju svijet koji se u našim očima svakodnevno raspada, slojevima plave i plavije plave. O tome govore Ninine slike stvarajući tako imunitet na teret stvarnosti i antitijela prema prolaznosti. – Ana Šverko
 

https://www.facebook.com/events/232191987688293/