Preskočite na glavni sadržaj

Žižić/Kožul - Otvoreni studio: #happyendings?

Na završnom druženju u okviru Otvorenog studija umjetničkog dvojca Žižić/Kožul, u Galeriji Miroslav Kraljević, 28. veljače, u 20 sati, umjetnici će pokazati prostornu instalaciju koja je nastala kao refleksija na vlastiti arhiv: fragmente izlaganih radova, nezavršene i nikad pokazane radove te niz radnog i istraživačkog materijala prikupljenog u zadnjih pet godina.
vrijeme: 28.02.2019. 20 h
mjesto: Zagreb; Galerija Miroslav Kraljević, Šubićeva 29
url: http://www.g-mk.hr/
Umjetnički dvojac Žižić/Kožul u svom radu kontinuirano ispituje diskrepanciju između društveno-ekonomske stvarnosti i visoko estetizirane reprezentacije iste. Vodeći se različitim aproprijacijskim strategijama usmjereni su na manipulacije proizvoda i slike koje na tržište plasira marketinška industrija. U svojim radovima propituju konstrukciju autentičnog iskustva i moguće uloge umjetnika u oblikovanju generičkog, zavodljivog i poželjnog proizvoda.


Tema turizma je jedna od tematskih odrednica galerijskog programa u GMK tijekom 2018. i ove godine. Naime, iako se kroz djelatnosti povezane uz turizam ostvaruje gotovo trećina godišnjeg BDP-a države (a od njega preživljava i mnogo stanovnika zemlje), politički i zakonski okvir prostorne i društvene produkcije uvelike počiva na ad hoc odlukama usmjerenim rješavanju problema pojedinaca, često popraćenih sumnjivim poslovnim i političkim dogovorima sklopljenim na uštrb lokalnog stanovništva. Komodifikacija u svrhu turističke potrošnje postaje vidljivija sa sve većim priljevom stranog kapitala, a rast i ovisnost o turizmu utječe na svakodnevicu građana zemlje.


Žižić/Kožul kao dvojac djeluju od 2013. godine i iza njih je nekolicina zajedničkih izložbi: 0,50 (HDLU), Wonderful Things will Happen (MMSU Rijeka), Amazing Moments (Pogon), Temporary Landscapes (Muzej Grada Koprivnice), Prepoznatljivi krajolici (HDLU), Spektar (MSU Zagreb) i Reccuring Landscapes (MKC Split).


Program Otvoreni studio financiran je sredstvima Ministarstva kulture. Rad GMK podržava Zaklada Kultura Nova i Foundation for Arts Initiatives.