obavijest

Svjetske TV-kuće u lovu na domaći crtić 'Mišo i Robin'


vrijeme: 15.12.2016.

Dvadesetak godina od posljednje produkcije animirane serije za djecu u Hrvatskoj, tim kreativaca okupljen u produkcijskoj kući Recircle prijavio se na natječaj za dječji program Hrvatske radiotelevizije i proizveo animiranu seriju 'Mišo i Robin' u 2D tehnici.

Serija je nastala po predlošku iOS aplikacije za djecu “Adventures of Choro and Robin”, a prikazuje se od rujna ove godine na drugom programu HRT-a u sklopu magazina za djecu Juhuhu.
 
Produkcijsku kuću Recircle osnovali su 2009. Denis Valentić, kreativni direktor, illustrator i scenarist, i Minja Miljana Dragičević, CEO i producentica. Danas Recircle čini tim specijaliziran za animaciju, ilustraciju i dizajn aplikacija, među kojima su posebno zapažene one za djecu.
 
Autori “Miše i Robina” dizajneri su i animatori Vjekoslav Živković, Marija Ivšić i Denis Alenti, a uz njih kreativni tim čine koscenaristica Martina Čip Škulić, dječja psihologinja Ana Nukić, autor uvodne pjesmice Srđan Gulić Gul, londonska skladateljica Ana Roman i nevelika ekipa sjajnih mladih animatora. Glasove junacima posudili su Ana Vilenica, Krsto Bošnjak i Marko Jelić, a pripovjedačica je Jelena Buljan. Producentica serije je Miljana Dragičević.

 
 
Miljana, ili kako je svi zovu, Minja, često pohađa radionice, konferencije i sajmove za animirane serije, pa je projekte u razvoju, kao i seriju “Mišo i Robin” prezentirala brojnim svjetskom broadcasterima, od kojih su interes za seriju pokazale poznate svjetske TV kuće poput Cbeebies (BBC), Disney, CNC, Televisia, TVO, Tele Quebec, Radio Canada i druge, te brojni distributeri.
 
BBC-ev Cbeebies zainteresiran je za otkup serije, no potrebno je napraviti još 22 epizode uz postojećih 30, jer su standardi animiranih serija u svijetu 52 petominutne epizode.
 
Osim “Miše i Robina”, Recircle je trenutno u predprodukciji animirane serije “Mali Tko Tko”, koja se također razvija iz aplikacije za djecu. Recircle i njegov “Mali Tko Tko“ također su privukli pažnju BBC-evog Cbeebies, ali i nagrađivanog engleskog pisca Simona Rolpha, čija se serija “Wussywat the Clumsy Cat” trenutno prikazuje na Cbeebies. Simon Rolph na ovom projektu preuzima ulogu glavnog pisca serije, a u koprodukciju uključit će se njegov Big Fat Studio.
 
O seriji “Mišo i Robin”:
 
30 x 5'
Produkcija: Recircle za HRT 2016.

“Sve je igra, zabava i pustolovina uz prijatelja Mišu i frenda Robina!”, riječi su uvodne pjesmice čiji su junaci mačak Mišo i crvendać Robin, a koju su za HRT kreirali i proizveli autori iz neovisne produkcijske kuće Recircle.

Uz Mišu i Robina te prijatelje Medu, Zeku, Krta, Dabra, Svraku, Sovice i ostalu družinu djeca otkrivaju svijet kroz jednostavne i šaljive sižee i raspon tema od prepoznavanja oblika do odnosa među ljudima i pojava u prirodi. Mišo i Robin dobroćudni su, snalažljivi i ponekad ljupko nespretni mališani kojima do kraja epizode ipak sve pođe za rukom. Nekad se snađu na neočekivane načine, no još uvijek dovoljno predvidljive, kako bi ih djeca mogu naslutiti i biti ponosna na svoju mudrost i iskustvo. Budući da životinjice razgovaraju na svojim jezicima, pripovjedač sve prevodi i objašnjava, usto se s njima smije i suosjeća te dopušta da prvo mali gledatelji donesu svoj zaključak.

Edukativni dio je vrlo važan, no zabava još i više, pa uz Mišu i Robina mališani neće ni primijetiti da zapravo uče. Serija namijenjena maloj djeci pouzdano će razvući osmijeh na licima svih članova obitelji i sve ih potaknuti da cupkaju i pjevaju uz veselu uvodnu pjesmicu!

(R.P.B., 15.12.2016)