predavanje, tribina

Imamo li žicu za domaću 'Žicu'?


vrijeme: 16.12.2016. 20:00
mjesto: Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat
organizator: Gradska knjižnica

U sklopu Književnog petka o TV serijama moderatorica Sanja Kovačević razgovara sa Dariom Vinceom, koautorom i producentom serije Počivali u miru, i Miodragom Silom, producentom Novina i Loze. Tribina će se održati u petak 16. prosinca u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici, s početkom u 20 sati.


U regiju je zakoračio div – HBO. I raspisao natječaj za TV scenarij na koji su se prijavljivali i znalci i neznalci profesije. Ima li to ikakvog značaja za proizvodnju kvalitetne serije u Hrvatskoj koja je prije 50-ak godina proizvodila jednakovrijedne serije kao američka televizija? Želimo li opet producirati TV serije zbog kojih će muškarci prebacivati program s nogometa, a žene sa sapunica? Danci su u sedam godina zaradili pet Emmyja, zašto mi ne bismo jednog?

Zbog popularnosti i kultnog statusa nekih serija, TV serija se prije 20 godina percipirala kao novi film, a danas znamo da je samostalni umjetnički medij. Što je to uopće kvalitetna TV serija, ima li je u Hrvatskoj te koji su uvjeti njene proizvodnje – što je kamen spoticanja tamo gdje postoji volja i znanje? Postoji li odgojno-obrazovna moć TV serija za naciju i utjecaj domaće publike na proizvodnju domaće serije? O tim i drugim pitanjima, razgovaramo s producentima hrvatskih dramskih uspješnica, Dariom Vinceom, koautorom i producentom Počivali u miru, i Miodragom Silom, producentom Novina i Loze

Urednica i voditeljica ovog Književnog petka je Sanja Kovačević, scenaristica i autorica knjige u pripremi 'Kvalitetne TV serije: milenijsko doba ekrana'.

 

(L.V., 16.12.2016)