izložba

12. Zgraf: Društvene reprize


vrijeme: 09.01.2017. - 24.01.2017.
mjesto: Zagreb; Lauba, Baruna Filipovića

Pod temom 'Društvene reprize', u ponedjeljak, 9. siječnja, u Kući za ljude i umjetnost Lauba, otvara se Zgraf, međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja se više od četrdeset godina održava u Zagrebu.

Temu dvanaestog izdanja Zgrafa, koje će se održati do 24. siječnja u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), potpisuje poznati britanski teoretičar dizajna Rick Poynor, poseban gost i član žirija ovogodišnje manifestacije.

Glavni izložbeni program selektirane međunarodne radove nastale od 2012. do završetka natječaja predstavlja kroz Reviju, izložbu realiziranih radova s područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija i Temu, problemsku izložba definiranu "Društvenim reprizama", temom koja označava ponavljanje stilova i govori kako nije nužno i najkvalitetnije baviti se stilom nego sadržajem.

Bit će tu i izložbe dobitnika Grand Prixa prošlog izdanja Zgrafa, Izložba studenata, program radionica za odrasle i za djecu, predavanja članova Međunarodnog žirija te filmski program Eduzgraf Kino i konferencija "Dizajn u praksi".

Za izlaganje na Temi odabrana su 26 rada, a za Reviju njih 140 u kategorijama vizualni identitet, tiskana sredstva promocije/komunikacije, izdavaštvo, ambalaža, signalistika, oglašavanje, specifični segmenti vizualnih komunikacija, dizajn za film ili elektroničke medije.

Odabrani radovi u Zagreb stižu sa svih strana svijeta, iz Australije, Češke, Finske, Francuske, Japana, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije, Švicarske, Turske te iz Hrvatske, a dodjela najboljima održat će se 14. siječnja.

Međunarodni žiri (Rick Poynor, Radovan Jenko, Vaughan Oliver, Jianping He i Sanja Rocco) dodijelit će pet nagrada -Zgraf Grand Prix, Zgraf 1, Zgraf 2, Zgraf Welcome i ico-D Excellence Award te deset počasnih diploma.

Nagradu Zgraf Excellence, specijalnu počasnu nagradu za skupinu izlagača izvan konkurencije, dodijelit će članovi Selekcijske komisije, a AICA Award žiri koji je imenovala hrvatska podružnica tog Međunarodnog udruženja likovnih kritičara.

Program Eduzgraf kao kreativna edukacijska platforma

Eduzgraf je dio programa Zgrafa 12 zamišljen kao kreativna edukacijska platforma, a sastoji se od četiri dijela - Eduzgraf izložba studentskih radova na temu "Društvene reprize", Eduzgraf stručne radionice, Eduzgraf večeri i Eduzgraf za djecu i mlade.
 
Eduzgraf međunarodna izložba studentskih radova bit će s 33 rada predstavljena kao zasebni izložbeni segment, uz radove profesionalnih dizajnera prijavljenih na glavnu izložbu.
 
Organizatori ističu kako se uključivanjem studenata u temu cjelokupnog Zgrafa po prvi put radi dodatni iskorak kako bi se jasnije stvorio most između obrazovnog sektora, profesionalne dizajnerske prakse i institucija podrške, te sagledalo njihove radove komparativno s onima profesionalnih dizajnera.
 
Među najavljenim radionicama su "Muzej budućnosti - fanzin budućih zbivanja" Maje Kolar i Maše Poljanec, "Smrt u dizajnu" Barbare Predan i Petre Černe Oven i "Kratak uvod u povijest domaćeg grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija 1945.–1990." Dejana Kršića.
 
Eduzgraf večeri sumirat će aktivnosti programa i premrežiti sve aktere manifestacije kroz popratna događanja, uz predstavljanje studentskih radionica i program "Osobni znalac" koji će omogućiti posjetiteljima jednosatni razgovor s uglednim dizajnerima i teoretičarima dizajna.
 
"Osobni znalci" bit će u petak, 13. siječnja, Bruketa & Žinić, Damir Gamulin, Dejan Kršić, Kuna zlatica (Ana Kunej), Oaza (Ivana Borovnjak, Tina Ivezić), Peng Peng (Martin Geel i Klaus Fromherz), Radovan Jenko, Rick Poynor, This Town Needs Posters (Hrvoje Spudić i Sven Sorić).
 
Zainteresirani za razgovor s nekima od njih mogu se prijaviti do 10. siječnja, a broj mjesta je ograničen na maksimalno četiri 'znatiželjnika' po gostu.
 
Eduzgraf će ugostiti i međunarodnu konferenciju "Practicing Design" Hrvatskog dizajnerskog društva i Veleučilišta VERN, dok će se djeci i mladima posvetiti vikend radionice i vodstva po izložbi Zgrafa 12.
 
Program Zgraf Riječi donosi selekciju najboljih teorijskih i praktičnih primjera iz struke, predavanja članova Međunarodnog žirija i drugih stručnjaka s područja dizajna i vizualnih komunikacija.
 
Osim u Laubi, Zgraf se održava u Galeriji ULUPUH, gdje će od 16. siječnja do 13. veljače biti postavljena samostalna retrospektivna izložba dobitnika Zgrafovog prošlog Grand Prixa, švicarskog dizajnerskog studija Peng Peng, posvećenog dizajnu tiskanog materijala te videa, filmova, animacija za instalacije i izložbe.
 
Zgraf od 1975. svake treće godine u Zagreb dovodi istaknute dizajnere, teoretičare i kritičare dizajna, propitujući položaj dizajna u suvremenom društvu i istaknuo značaj dizajna kao profesije, ali i predstavljajući najbolje svjetske recentne radove iz područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija.
 
Svako izdanje pratili su nova tema, partneri i lokacija, a ove se godine prvi put održava u Laubi.
 
Program Zgrafa 12 organiziran je uz financijsku podršku zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport te Ministarstva kulture, švicarskog veleposlanstva u Hrvatskoj.
(Hina)

(M.K., 05.01.2017)

Tagovi: zgraf