Preskočite na glavni sadržaj

Austrijska plesna umjetnica Doris Uhlich gostuje u Zagrebačkom plesnom centru

Zahvaljujući suradnji Austrijskog kulturnog foruma i Zagrebačkog plesnog centra, zagrebačkoj publici predstavit će se austrijska plesna umjetnica Doris Uhlich svojom autorskom predstavom 'Seismic Dancer' u subotu, 23. ožujka, s početkom u 20 sati. 
vrijeme: 23.03.2019. 20 h
mjesto: Zagreb; Zagrebački plesni centar, Ilica 10
url: http://www.zagrebackiplesnicentar.hr/
'Seismic Dancer' spoj je umjetničkih interesa i istraživanja Doris Uhlich u posljednjih nekoliko godina. Kao portret umjetnice, publici nudi priliku da uroni u njezinu filozofiju tijela i energije. U suradnji s DJ-om Borisom Kopeinigom i scenografom Geraldom Pappenbergerom, Doris u ovoj predstavi istražuje granice proizvodnje energije, energiju potrebnu da se otvorimo, nešto promijenimo, slomimo. Njezin plesni partner stroj je koji se trese, a koji je osmislio Gerald Pappenberger. Taj stroj trese tijelo plesačice i prostor, i stroj i plesačica razmjenjuju energiju, često postaju naizgled jedno tijelo, međusobno se potiču; dolazi do prijenosa energije. Cilj je razviti energiju koja će nam omogućiti da kompleksnu sadašnjost shvatimo kao tijelo u pokretu, da tijelo doživimo kao epicentar djelovanja i promjene. U želji da preplavi prostor energijom, Doris istražuje kulturu techno glazbe – techna kao plesnog čina koji se energično širi, i koji shvaća zvuk i pokret kao bujicu ili struju.
 
Doris Uhlich diplomirala je pedagogiju suvremenog plesa na Konzervatoriju u Beču. Od 2002. do 2009. plesala je u Theatercombinatu, a 2006. počela stvarati vlastite projekte. Dobitnica je nagrade za najboljeg mladog koreografa (Ballettanz 2008.) i plesačicu godine (prema izboru časopisa Tanz 2011. i 2015.) te nagrade za istaknuta postignuća u izvedbenim umjetnostima, koju dodjeljuje austrijsko Ministarstvo kulture (2013.).
 
Autorica, izvođačica: Doris Uhlich
DJ: Boris Kopeinig
Scenograf: Gerald Pappenberger
Oblikovateljica svjetla: Monika Gruber
Produkcija: Christine Sbaschnigg
Suradnja: Zagrebački plesni centar i Austrijski kulturni forum