Preskočite na glavni sadržaj

1. zagrebački festival crteža

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb u travnju 2019. organizira 1. zagrebački festival crteža, kao kreativnu platformu koja ima za cilj povezati umjetnike, ljubitelje umjetnosti i kreativce svih dobnih skupina, koji se izražavaju u različitim crtačkim tehnikama i žele produbiti svoje crtačko umijeće. 
vrijeme: 25.04.2019.
prijava: 22.04.2019
mjesto: Zagreb, InArt galerija SOL, MO Trnsko, Trnsko 34a
url: https://hdlu-zagreb.hr/

Festival će za posjetitelje biti otvoren od 25. 4. do 28. 4. 2019., svaki dan od 12 do 19 sati.

Službeno otvorenje festivala crteža održati će se u četvrtak, 25. 4. 2019. u 12 sati, u InArt galeriji SOL (MO Trnsko, Trnsko 34a, Zagreb).

Kroz četiri dana festivala, posjetitelji će u InArt galeriji SOL moći razgledati izložbu crteža osam umjetnika i sudjelovati na besplatnim kreativnim radionicama posvećenim crtežu, koje će umjetnici voditi sa građanima i djecom. Kako na radionicama budu nastajala nova djela polaznika radionica, i ona će se postavljati na izložbi uz radove umjetnika, te će polaznici radionica biti predstavljeni i u velikoj virtualnoj prezentaciji na portalu ‘’Zagrebački likovni umjetnici’’.

Na izložbi sudjeluju: Antonija Cesarec, Suzana Gajdek, Krešimira Gojanović, Juraj Jonke, Valentina Kasapović, Ivana Kolić, Stjepan Perković i Petra Popović.

Kreativne radionice

Svi zainteresirani za sudjelovanje na besplatnim kreativnim radionicama 1. zagrebačkog festivala crteža mogu se prijaviti do 22. 4. 2019. na e-mail: hdlu.zagreb@outlook.com.      
Voditelji kreativnih radionica na festivalu crteža: Krešimira Gojanović, Ivana Kolić i Stjepan Perković iz udruge HDLU Zagreb.
Uz neposredno stjecanje praktičnih iskustava u crtanju stripa, ilustracija, plakata, slikovnica i dr., polaznici radionica će moći sudjelovati i u besplatnoj razmjeni umjetničkih knjiga i stripova, te će od prisutnih umjetnika dobiti savjete i naputke kako da u budućnosti razvijaju svoj osobni crtački i likovni rukopis. 

Festival crteža financijski podržava Grad Zagreb.



Program 1. zagrebačkog festivala crteža u InArt galeriji

1. Radionica ‘’Poetski crtež’’ - u četvrtak 25. 4. 2019. od 13 do 14,30 sati održati će se radionica ‘’Poetski crtež’’, na kojoj će polaznici ilustrirati poeziju različitih autora, sa ciljem da kroz slobodni crtež dočaraju slike i prizore iz pojedinih poetskih djela. Radionica je namijenjena djeci i odraslima, uz individualni pristup svakom polazniku.

2. Radionica ''Animalizam u crtežu i ilustraciji'' održati će se također u četvrtak, 25. 4. od 15 do 18 sati. Polaznici će različitim crtačkim tehnikama kroz slobodni crtež ili uz pomoć predložaka na fotografijama savladavati umijeće crtanja različitih životinja i ptica, vodeći računa o kompoziciji crteža, postavljanju likova u prostoru, anatomiji, perspektivi, pokretu. Radionica je namijenjena svim dobnim skupinama, a pristup svakom polazniku biti će individualno prilagođen.

3. Radionica ‘’Crtački dnevnici’’ održati će se u petak, 26. 4. od 13 do 14,30 sati i biti će posvećena sažetim likovnim zapisima u različitim crtačkim tehnikama, koji tematiziraju našu svakodnevicu, kroz više povezanih slika koje tvore jednu priču ili cjelinu. Polaznici će učiti skicirati likove u prostoru, kompoziciju i kadrove kroz više povezanih ilustracija. Radionica je namijenjena svim dobnim skupinama, a pristup svakom polazniku biti će individualno prilagođen.

4. Radionica crtanja stripa, plakata i slikovnica održati će se također u petak, 26. 4. od 15 do 18 sati, a na njoj će polaznici dobiti predloške slikovnica i strip tabli, na kojima će kreirati kratke strip forme, učeći se pojednostavljenim, odnosno stiliziranim prikazima likova, kreiranju interakcije likova i njihovih dijaloga. Mlađi polaznici uz pomoć voditelja radionica moći će crtati i svoju dječju slikovnicu i plakat.

5. Radionica slobodnog ili apstraktnog crteža održati će se u subotu, 27. 4. od 13 do 15,30 sati, te će ona biti namijenjena iskusnijim crtačima, koji također mogu donijeti i svoje druge crtačke radove na analizu, kako bi od umjetnika dobili savjete u kom smjeru dalje da razvijaju svoj osobni likovni rukopis.

6. Radionica Stjepana Perkovića ''Crtajmo na drugačiji način'' održati će se u subotu, 27. 4. od 16 do 18 sati, gdje će kroz slobodni crtež polaznici razvijati svoju kreativnost, crtati prizore iz mašte i sa različitim crtačkim pristupima stvoriti živopisne kompozicije. Radionica je namijenjena djeci, no po želji mogu sudjelovati i odrasli. 

7. Razmjena umjetničkih knjiga i stripova - u nedjelju, 28. 4. od 12 do 17 sati u InArt galeriji, posjetitelji će moći, uz druženje sa umjetnicima, razgledati izložbu crteža, kao i radova koji su nastali na radionicama, te će moći donijeti knjige i stripove koje žele razmjeniti sa ostalim učesnicima 1. zagrebačkog festivala crteža.

Medijski pokrovitelj 1. zagrebačkog festivala crteža:
Portal ''Zagrebački likovni umjetnici''
https://likumzg.wordpress.com/