najave

3. dani ICARUSA u Hrvatskoj: Arhivi bez granica


vrijeme: 16.03.2017. - 18.03.2017.
mjesto: Vukovar, Gradski muzej Vukovar, Dvorac Eltz, Županijska 2

ICARUS Hrvatska u suradnji s konzorcijem ICARUS (International Center for Archival Reaserch / Međunarodni centar za arhivska istraživanja), Državnim arhivom u Vukovaru i drugim partnerima organizira 3. dane ICARUS-a u Hrvatskoj pod nazivom 'Arhivi bez granica' koji će se održati u Vukovaru, Gradski muzej Vukovar, od 16. do 18. ožujka 2017. godine. 

Na skupu će biti predstavljena djelatnost ICARUS-a i njegovih članova kroz raznovrsne aktivnosti na digitalizaciji i zaštiti pisane baštine u okviru tekućih arhivskih projekata i programa diljem Europe, s naglaskom na co:op projekt i digitalne platforme Monasterium, Topotheque i Matricula, kao i iskustva i mogućnosti hrvatskih arhiva i drugih baštinskih ustanova na ovom području uključujući DARIAH, COURAGE, Digitalizaciju glagoljske baštine i druge projekte.

ICARUS konzorcij sa sjedištem u Beču osnovan je 2008. godine u cilju promicanja suradnje između arhiva i drugih ustanova koje se zalažu za očuvanje kulturne baštine, te uz to permanentno razvijaju mogućnosti stručne, organizacijske i financijske podrške projektima i strategijama koji se bave dostupnošću arhivskoga gradiva u elektroničkom obliku. Od svog osnivanja pokrenuo je više od desetak raznovrsnih EU projekata i trenutno okuplja 200 članova iz 35 europskih zemalja i Kanade među kojima su različiti arhivi, instituti,  istraživački centri, fakulteti, knjižnice i drugi, uključujući i hrvatske partnere.

Sudjelovanje u radu skupa je besplatno, a osim mogućnosti praćenja programa sudionicima će biti osigurani radni ručkovi i svečana večera. Program skupa će se odvijati na hrvatskom i engleskom jeziku.

Prijave s navedenim imenom i prezimenom te ustanovom zaposlenja, kao i sve dodatne potrebno je slati na e-adresu: info.icarushr@gmail.com

http://icar-us.eu/en/english-icarus-hrvatska/

(D.H.F., 28.02.2017)

Tagovi: ICARUS, arhivi