Preskočite na glavni sadržaj

Grand Prix 54. zagrebačkog salona Tini Gverović

Svečana dodjela nagrada 54. zagrebačkog salona pod naslovom „Bez anestezije“ održana je u ponedjeljak navečer u zagrebačkom Domu HDLU-a tjedan dana prije zatvaranja salona.
vrijeme: 29.04.2019.

Glavna među osam nagrada, Grand Prix 54. zagrebačkog salona, dodijeljena je Tini Gverović za seriju gvaševa na papiru 'Mehanizacija snova'. Nagradu prati iznos od 15.000 kuna koji je osigurala Gradska skupštine Zagreba.

Predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak izrazio je zadovoljstvo velikim brojem radova i očekivanja da će se sljedeći salon zbog toga morati odvijati na više mjesta.

Kazao je da je su uz pomoć sponzora nakon godina krize pronašli način da nagradama donekle nadoknade energiju koju su umjetnici uložili u svoj rad.

Nagradu za mladu umjetnicu, koja uključuje rezidencijalni boravak na Cité internationale des arts u Parizu pripala je Jeleni Petric za rad 'ob2'.

Odbor za dodjelu nagrada 54. zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti djelovao je u sastavu Iva Rada Janković, David Maljković, Sabina Sabolović, Josip Zanki, Dino Zrnec.

Dodijeljene su i četiri nagrade muzeja, koje uključuju samostalnu izložbu nagrađenima u jednom od hrvatskih muzeja.

Nagrada Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb dodijeljena je Katarini Zdjelar za video 'My Lifetime (Malaika)'.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci odabrao je crtež Ines Matijević 'Mrtva priroda', Galerija umjetnina Split dodijelila je nagradu Tini Gverović za radove 'Mehanizacija snova' i 'Politike ručnog rada', a Umjetnička galerija Dubrovnik nagradila je Igora Eškinju za radove 'Ugovori' i 'Etide'.

Stručni žiri dodijelio je pohvalu Hrvatske sekcije AICA Viktoru Popoviću za rad 'Bez naziva'.

Aktualni Zagrebački salon usmjerava pogled na društvenu uvjetovanost estetskih i konceptualnih pretpostavki, motivaciju umjetnika. Izložba istražuje napetosti i prijelome unutar dominantnih i nevidljivih narativa, pitanja neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja prostora i vremena, kao mjesta upisivanja lomova ili potencijalnosti, rečeno je.

Zagrebački salon jedna je od najstarijih kolektivnih hrvatskih domaćih izložaba suvremenog vizualnog izričaja. Godine 1965. utemeljila ga je Skupština grada Zagreba, a od 1976. godine na izložbi se u trijenalnom ritmu izmjenjuju vizualna umjetnost, primijenjena umjetnost i dizajn, te arhitektura. Naizmjence ga organiziraju Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Udruženje hrvatskih arhitekata.

Ovogodišnji salon je otvoren 26. ožujka prema koncepciji Branke Benčić i Tevža Logara. (Hina)