Preskočite na glavni sadržaj

'Kradljivci vremena' premijerno u Zagrebu

U subotu, 4. svibnja, u 19 sati, u kazalištu Mala scena na zagrebačkom Medveščaku održat će se svečana premijera predstave 'Kradljivci vremena' koja je nastala u sklopu projekta 'Glumim, dakle jesam!' kazališta Mala scena i Teatra Tirena.
vrijeme: 04.05.2019. 19 h
mjesto: Zagreb, Kazalište Mala scena, Medveščak 2
url: http://www.mala-scena.hr/
U predstavi glume mladi polaznici dramskih radionica iz Pakraca i Daruvara, a umjetničko vodstvo i autorski tim predstave čine redateljica Ines Škuflić Horvat i dramaturginja Maja Sviben iz Teatra Tirena, kostimograf Leo Vukelić i scenografkinja Ida Loher te producentice predstave i voditeljice projekta Tena Bosek i Jelena Vignjević iz kazališta Mala scena.

 

„Kradljivci vremena“ nastali su prema improvizacijama polaznika dramskih radionica i bave se pitanjem: što se događa s onima koji se nađu u Zemlji zaborava? Zemlja zaborava mjesto je gdje stoluje Gospodarica vremena, koja uz pomoć svojih kradljivaca ima moć preraspoređivati vrijeme tako da ga nekima oduzima, a drugima daje. Oni koji se ne pronađu niti u jednoj od te dvije kategorije, završe kao zaboravljeni, tj. kradljivci vremena. Priča prati najnoviju stanovnicu Zemlje zaborava, Zitu, koja tek upoznaje taj neobični novi svijet, i otkriva kako i zašto se tamo stvari događaju. Je li taj svijet održiv, što se sprema Gospodarici i kradljivcima te, konačno, što sve to znači za ljude u ovom našem, stvarnom svijetu, pokazat će - predstava.

 

Praizvedba predstave „Kradljivci vremena“ održana je u nedjelju, 28. travnja u Pakracu. Predstava je namijenjena mladima od 13 godina naviše, a ulaz na zagrebačku premijeru predstave je slobodan!

 

Projekt „Glumim, dakle jesam!“ kazalište Mala scena i Teatar Tirena provode u Pakracu i Daruvaru od travnja 2018. godine. Cilj projekta je razvijanje socijalnih i kreativnih vještina te jačanje samopouzdanja kroz umjetničko/kreativne radionice u svrhu prevencije antisocijalnog ponašanja. Mladi u dobi od 15 do 25 godina imali su priliku sudjelovati u nizu dramskih radionica kao što su radionice dramaturgije, režije, fizičkog teatra te glasa i govora, radionica cirkuskih vještina, likovnih radionica odnosno na radionicama scenografije, kostimografije, izrade rekvizita i grafičkih materijala te na lutkarskim radionicama. Polaznici su sudjelovali u cijelom procesu nastajanja predstave „Kradljivci vremena“ koja je i nastala temeljem njihovih improvizacija, interesa, stavova i misli.
 

Sredstva za provedbu projekta dobivena su na natječaju „Umjetnost i kultura za mlade“ Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a Mala scena je, u partnerstvu s Teatrom Tirena, jedan od 11 nositelja kojima su dodijeljena bespovratna sredstva za pripremu, produkciju i provedbu kulturnih i umjetničkih programa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 826.720,53 kune. Iznos od 702.712,45 kuna osigurala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak sredstava osiguran je iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.