Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Heima Zoberniga u Splitu

Izložba suvremenog austrijskog umjetnika Heima Zoberniga otvara se u ponedjeljak, 20. svibnja 2019. u 20 sati, u Zavodu HAZU - Palači Milesi u Splitu. Uz Palaču Milesi, izložba će biti postavljena i u Ustanovi za kulturu - Galeriji Kula. Izložba ostaje otvorena do 22. lipnja 2019.
vrijeme: 20.05.2019.
mjesto: Split - Zavod HAZU - Palača Milesi, Trg braće Radić 7, Split; Ustanova za kulturu galerija Kula, Ulica kralja Tomislava 10

Heimo Zobernig jedan je od najafirmiranijih suvremenih austrijskih umjetnika u svijetu, predstavljen je na kasselskoj Documenti (9 i 10), Biennalu u Veneciji (1988, 2001, 2015), Sydney (2004) itd. Rad Heime Zoberniga obuhvaća niz medija, od prostorno specifičnih intervencija i instalacija, preko performansa, filma i videa, do skulpture i slikarstva. Njegovu praksu u svim tim disciplinama povezuje ispitivanje formalnog jezika modernizma, najčešće u kompozicijama iz jednobojnih trokuta ili mreži, zasnovano na nasljeđu konstruktivizma, teoriji boja i geometrijskoj apstrakciji. Rješenja ovih tema iz slika se prelijevaju u skulpture, videozapise i sobne instalacije. Zobernig u osnovi prevladava visoki modernistički ideal monokroma, a njegovu estetsku čistoću uvođenjem dekorativnih, funkcionalnih i ludičkih elemenata. Pri koncipiranju izložbenih projekata kojima objedinjuje svoj višeslojni opus Zobernig se oslanja na svoje obrazovanjem razvijeno scenografsko umijeće. Često upotrebljava zavjese od tkanine ili svjetlo za stvaranje monokromatskih ambijenata unutar kojih postavlja svoja djela i objekte, odnosno, skulpture. Riječ je o subverziji konvencionalne galerijske izložbene prakse i arhitekture i osmišljavanju svojevrsne performativne kvalitete kojom aktivira percepciju gledatelja i potiče ih na razmišljanja o evoluciji umjetnosti i njenom ideološkom kontekstu.

Branko Franceschi, tekst uz izložbu (.pdf)

Izložba poslije Splita  bit će prikazana u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. (2.7 - 18.8. 2019.)

http://www.galerija-kula.hr/