predavanje, tribina

Tribina o studentskim časopisima 'Časopisi ćaskaju'


vrijeme: 11.03.2017. 18:00
mjesto: Galerija Šira, Preradovićeva 13, Zagreb

Tribina o studentskom časopisima 'Časopisi ćaskaju' na kojoj će govoriti uredništva publikacija tri fakulteta: Akademije likovnih umjetnosti (Skica), Arhitektonskog fakulteta (Folder) i Filozofskog fakulteta (Kontrapost - časopis studenata Odsjeka za povijest umjetnosti), održat će se u subotu, 11. ožujka, u 18:00 sati, u Galeriji Šira.
Svaka publikacija je specifična - Skica je novopokrenuti, dok je Kontrapost dugogodišnji časopis, a Folder je novootvoreni portal. Urednici će u prvom dijelu tribine predstaviti publikacije, od toga kako je došlo do inicijative njihovog pokretanja, do pitanja promjena koje uvode iz broja u broj.

Razgovarat ćemo o interesu studenata za pisanje i objavljivanje vlastitih radova, o ulozi studenta kao urednika, stvaranju vizualnog identiteta časopisa i njegovog financiranja, a raspravljat ćemo i o pitanju nasljeđa časopisa ili njegova pokretanja. Cilj tribine je okupiti studente srodnih struka te potaknuti diskusiju, osim o samim časopisima, i o mogućim suradnjama i potrebi da se znanje i iskustva dijele i podupiru.

Skica je časopis studenata Akademije likovnih umjetnosti te služi kao platforma putem koje se šarolikim rubrikama  -  od stručnih do studentskih -  studenti informiraju, izražavaju svoje kritičko mišljenje na kulturno-umjetničke okolnosti te tragaju za novim mogućnostima izraza kroz medij časopisa. U Skici se može naći edukativni sadržaj, kao i radovi studenata Akademije, od ilustracija i kolaža do konceptualnih radova. Nakon uspješno izdanog prvog broja, nemali entuzijastični skicozni tim krajem ožujka izdaje novi broj i dalje smišljajući i skicirajući nove smjerove evolucije časopisa.
Uredništvo: Josip Rončević (Vizualne umjetnosti), Apolonija Lučić (Studosfera), Tara Beata Racz (Kultivator), Andrej Beštak (Technoskop), Tea Hatadi (Portreti), Maja Rožman (Grafička urednica i zamjenica glavnog urednika) i  Ivan Barun (Glavni urednik)
Web: www.skicamag.com
E-mail: skica@skicamag.com
Facebook: https://www.facebook.com/ALUskica/

Folder je otvorena, digitalna mapa studentskih radova koja služi kao prostor razmjene studentskih ideja i razmišljanja te sličnih sadržaja vezanih uz arhitekturu i druge vizualne umjetnosti.
Uredništvo: Bruno Lang-Kosić, Vili Rakita i Mihaela Sladović
Web: https://folder.com.hr/
E-mail: folder@folder.com.hr
Facebook: https://www.facebook.com/foldermapa/

Časopis Kontrapost – Radovi studenata Odsjeka za povijest umjetnosti predstavlja kreativnu platformu za stručno formiranje budućih generacija povjesničara umjetnosti, budući da pruža priliku za objavljivanje znanstvenih radova. U želji da učini atraktivnijim sadržaj studentskog časopisa, uredništvo Kontraposta 11 uvelo je temu broja Akt je AKTualan: golo tijelo u umjetničkom i kulturno-povijesnom diskurzu. Ovogodišnje izdanje donosi i novost u vidu predstavljanja umjetničkih radova studenata Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramskih umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta koji preispituju aktualnost motiva i teme akta.
Uredništvo Kontraposta 11: Ines Buntak, Mihaela Cik, Andrea Ćorić, Anja Tomljenović
Web: http://kontrapost.ffzg.unizg.hr/
E-mail: kontrapost.pum@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/Kontrapost-radovi-studenata-Odsjeka-za-povijest-umjetnosti-137948999711835/

Organiziraju: Klara Petrović i Luja Šimunović

(L.V., 09.03.2017)

Tagovi: Šira, časopis,