Preskočite na glavni sadržaj

'Susjedi' Tomislava Žaje nagrađeni na SEEfestu u Los Angelesu

Na 14. izdanju SEEfesta – Filmskog festivala jugoistočne Europe koji se u Los Angelesu održao od 1. do 8. svibnja, nagrada za najbolji dokumentarni film pripala je 'Susjedima' redatelja, scenarista i producenta Tomislava Žaje. Nagrađen je i direktor fotografije filma, Jasenko Rasol, a posebno priznanje dobili su i direktori fotografije Radislav Jovanov Gonzo, Dubravka Kurobasa i Luka Matić zahvaljujući radu na omnibusu 'Duboki rezovi'.
vrijeme: 08.05.2019.
mjesto: SAD; Los Angeles
url: https://seefilmla.org/
 

Dugometražni dokumentarni film Susjedi autora i producenta Tomislava Žaje prati grupu ljudi s mentalnim bolestima koji se vraćaju kući nakon desetljeća provedenih u izolaciji institucija. Nakon izlaska na slobodu pokušavaju ponovo sastaviti komadiće svojih razorenih života.

 

Film je nastao u produkciji Gral Filma uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a projekt se razvijao i predstavljao na mnogim međunarodnim programima poput Edinburgh Pitch, FEST Pitching Forum u Espinhu te Speed Meetings na festivalu Docs Barcelona. Susjedi su dobili nagradu i za najbolju fotografiju u dokumentarnom filmu, pa je nagrada pripala direktoru fotografije Jasenku Rasolu.

 

Posebno priznanje žirija dobili su i direktori fotografije filmova koji čine omnibus Duboki rezovi: Radislav Jovanov Gonzo (Trešnje), Dubravka Kurobasa (Predmeti koji tonu) i Luka Matić (Smrt bijela kost).

 

Na ovogodišnjem izdanju Filmskog festival jugoistočne Europe - SEEfestu, prikazalo se čak jedanaest hrvatskih naslova, a festivalska publika u Los Angelesu sveukupno je imala prilike pogledati 56 filmova iz 18 zemalja.

 

SEEfest se održava od 2006. godine, a kroz svoje festivalsko izdanje kao i kroz projekcije koje organizira tijekom čitave godine promovira kulturnu raznolikost Jugoistočne Europe.

 

Izvor: HAVC