Preskočite na glavni sadržaj

Žarko Vijatović: 'Zagreb – Pariz'

U sklopu programa 'Atelijer Kožarić: Laboratorij za oživljavanje', u subotu, 8. lipnja, s početkom u 12 sati, održat će se otvorenje izložbe Žarka Vijatovića 'Zagreb – Pariz' i predstavljanje foto-monografije 'Grupa ViGo – potencijalno važne aktivnosti'.
vrijeme: 08.06.2019.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17,
url: http://www.msu.hr/
Umjetnik Žarko Vijatović u atelijer Ivana Kožarića u Medulićevoj 12,  društvu Tomislava Gotovca početkom devedesetih snima ciklus „Skulptor i skulptura“ – fotoperformans u kojemu je golo tijelo Tomislava Gotovca živa skulptura (ready-made) dok se Ivan Kožarić u bijeloj radnoj kuti pojavljuje kao otjelovljenje kipara, „mitskog demijurga“.
 
Cikluse fotografija  koji nastaju u interakciji s umjetnicima i njihovim djelima, Žarko Vijatović  počinje stvarati od osamdesetih godina prošloga stoljeća, u vrijeme intenzivnog druženja s članovima  grupe Gorgona, ali i drugim važnim predstavnicima hrvatske suvremene  umjetnosti.  Prijateljske se veze ne prekidaju ni u razdoblju nakon devedesetih, kada odlazi živjeti u Pariz. Fotografije koje nastaju u atmosferi prijateljske prisnosti, ipak  nisu samo dokumenti trenutka, nego mnogo više od toga…
 
Uz izložbu posvećenu druženju s Kožarićem, u duhu prijateljstva i uzajamnosti bit će predstavljena opsežna foto-monografija Žarka Vijatovića „ViGo – potencijalno važne aktivnosti“ koja na više od 340 stranica donosi priču o neformalnoj umjetničkoj grupi čiji su jedini članovi Žarko Vijatović i Tomislav Gotovac. Kroz 230 fotografija, te tekstove Leile Topić, urednice publikacije, Feđe Vukića i Branka Franceschija, kao i razgovor koji je sa Žarkom Vijatovićem vodila Danka Šošić, suurednica i autorica oblikovanja, predstavljen je veliki dio aktivnosti grupe, kontekst njezina djelovanja, te je dosljedno prenesen karakter te specifične umjetničke kolaboracije.
 
O knjizi koja je nastala kao suradnički projekt Muzeja suvremene umjetnosti i splitske Galerije umjetnina govorit će: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Branko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina Split; Danka Šošić, Žarko Vijatović i Leila Topić.
 
Izložbu u sklopu programa „Laboratorij za oživljavanje“ omogućio je Grad Zagreb, a publikacija je objavljena zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba te Grada Splita.
 
Izložba je otvorena do 2. 9. 2019.