Preskočite na glavni sadržaj

Dizajnerska početnica: Zamisli grad

U subotu, 8. lipnja, s početkom u 11 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica održat će se besplatna radionica za djecu viših razreda osnovne škole i srednjoškolce pod nazivom 'Zamisli grad'.
vrijeme: 08.06.2019. 11 h
mjesto: Zagreb; Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18
url: http://dizajn.hr/
 

O radionici
 

I mi možemo oblikovati grad. Ideja nam se možda čini utopijskom, ali nije sasvim neostvariva. Oblikovanje grada je demokratski proces u kojem osim  raznih stručnjaka sudjeluju i svi ostali građani. Na temelju našeg osobnog iskustva stvaramo ideje o prostoru. Radionica želi potaknuti djecu na razmišljanje o prostoru velikih dimenzija te stvaranju vlastitih sudova kako bi željeli ili kako ne bi željeli da on izgleda i funkcionira. Svako oblikovanje započinje crtežom. Urbanizam priča univerzalnim jezikom boja i simbola kojeg će djeca upoznati.  

 

Djeci će se, u uvodu radionice, ukratko predstaviti što je to urbanizam i prostorno planiranje te  pokazati razlike između urbanističkih shema nekih naših i poznatih svjetskih gradova. Zatim će im se predstaviti osnovni alat urbanističkog oblikovanja – zoniranje. Planiranje grada, dijela grada ili samo jednog parka, postiže se raspoređivanjem određenih zona. Svaka zona je definirana određenom bojom. Djeca će upoznati univerzalni urbanistički jezik, jezik dogovorenih boja. Predstavit će se osnovne boje u urbanizmu: zelena – (livade, parkovi), žuta – stanovanje (kuće i stambene zgrade), crvena – javni sadržaji (škole, vrtići), sivo – ceste, plavo – rijeka, jezero, more.  Djeci će se dati mogućnost da izrade sliku/kolaž/instalaciju – plan svog idealnog grada, ulice, naselja ili parka uz pomoć osnovnih urbanističkih boja. U njima bi se trebao pobuditi interes za razmišljanje o oblikovanju grada te se očekuje da svoje želje i zamisli pokušaju materijalizirati.  Na kraju će djeca uočiti da crtanjem/oblikovanjem istim elementima stvaraju svima razumljivu, a opet jedinstvenu priču. Starije polaznike će se usmjeravati da kombinacijom tehnika likovnog izražavanja naglase glavne ideje svoga koncepta.

 

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima.



Rok za prijave je petak, 7. lipnja, do 15 sati, na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.