Preskočite na glavni sadržaj

U Dubrovniku počinje 'Orlando Furioso'

U petak, 7. lipnja, u Dubrovniku započinje ciklus barokne glazbe 'Orlando Furioso' koji traje do 14. lipnja i uključuje četiri koncerta baroknog programa, a koji predvodi ruski glazbenik Dmitry Sinkovsky.
vrijeme: 07.06.2019.
mjesto: Dubrovnik; atrij Kneževa dvora
url: https://www.dso.hr/
Karizmatični i atipični glazbenik, Dmitry Sinkovsky izražava svoju umjetnost kroz rijetku kombinaciju triju različitih aspekata: kao violinist, kao dirigent i kao kontratenor. U svojim mnogobrojnim glazbenim nastupima Sinkovsky efektno odražava jednu od glavnih ideja baroknog razdoblja: korištenje instrumenta kao da je glas pjevača i korištenje glasa kao da je savršen instrument.
 
Prvi koncert ovog ciklusa bit će posvećen talijanskoj baroknoj glazbi, odnosno djelima prvog baroknog opernog dramatičara Claudia Monteverdija. Ovaj koncert izvest će talijanska mezzosopranistica Josè Maria Lo Monaco, jedna od najboljih mezzosopranistica svoje generacije iza koje su nastupi u talijanskoj Scali, zatim na čembalu naš Tomislav Fačini, vrsni slovenski teorbist Izidor Erazem Grafenauer i dubrovačka cellistica Vanda Đanić koja je interpretaciju barokne glazbe izučavala kod doajena rane glazbe.
 
Drugi koncert održat će se u subotu 8. lipnja, a nosi naziv „Dva lica baroka: solo / tutti“. Komornim sastavom Dubrovačkog simfonijskog orkestra ravnat će dirigent, ali i skladatelj, umjetnički voditelj, pijanist, svestrani glazbenik Tomislav Fačini, a na programu su djela Purcella, Pachelbela, Vivaldija, Händela, Bacha i drugih skladatelja.
 
11. lipnja na programu je koncert pod nazivom Sentimenti. Pod umjetničkim vodstvom Dmitryja Sinkovskog nastupit će Komorni sastav DSO-a. Kao solisti će nastupiti nagrađivani glazbenici mezzosopranistica Josè Maria Lo Monaco, Izidor Erazem Grafenauer na teorbi i naš ugledni čembalist i orguljaš, dobitnik Porina za najbolju izvedbu klasične glazbe, Pavao Mašić. Izvest će se djela A. Vivaldija, J.A. Hassea, G.F. Händela.
 
Posljednji koncert ciklusa je 14. lipnja će se Dmitry Sinkovsky naći u ulozi dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a na programu su Händela „Muzika na vodi“; Bacha „Brandenburški koncert br. 5“ i Vivaldija „Concerto Per la Solennità di San Lorenzo“.
 
Svi koncerti održat se u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat, a čitav program ciklusa dostupan je na službenoj web stranici Dubrovačkog simfonijskog orkestra.