Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje prve izložbe ciklusa 'Zapisano u genima'

Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara najavljuje otvorenje prve izložbe izložbenog ciklusa 'Zapisano u genima', kojom predstavljaju dva umjetnička dvojca – oca Alberta Kinerta i kćer Nadu Žiljak, odnosno oca Ivu Friščića i sina Danka Friščića. Ciklus je zamišljen kao kompariranje kroz direktno izlagačko sučeljavanje poznatih likovnih obiteljskih parova, očeva umjetnika i njihove djece koja se bave istovjetnom umjetničkom granom. 
vrijeme: 10.06.2019. 18 h
mjesto: Izložbeni prostor HULULK-a u galeriji Farof, Župni dvor u Vugrovcu
url: https://hululk.weebly.com/
Izložba će biti upriličena 10. lipnja s otvorenjem u 18 sati, u Izložbenom prostoru HULULK-a u galeriji Farof, Župnog dvora u Vugrovcu, zagrebačkom spomeničkom „biseru“ dostojnome ovakvoj izložbi.


Predstavit će se djela hrvatskih slikarskih  velikana Alberta Kinerta i Ive Friščića, koja nikada nisu izlagana. Naime riječ je o intimnim crtačkim ciklusima, o radovima na papiru  koje su i Kinert i Friščić stvarali 70-ih godina 20.st. Kvalitetom, nimalo na zaostajući za njima Nada Žiljak i Danko Friščić uspješno likovno odgovaraju na ovaj roditeljski „izazov“.


Ciklus 'Zapisano u genima'


Kroz samostalne izložbe predstaviti će se četiri umjetnička para, te zajedničkom izložbom svih parova krajem godine. Prilika je to da posve drugom trajnijom disciplinom, a to je umjetnička, odgovorimo sve popularnijoj  znanstvenoj disciplini kao što je genetika, koja  za sve „krivi“ naše gene. Jer ona kaže: talent je zapisan u genima. Koliki su utjecaji kada smo zaključili da su oni neminovni? Kolike su različitosti? Kolika je srodnost tek posjedovanje istovjetnog talenta, a koliko je srodnost i odabir istog zanimanja tj. umjetničkog izraza produkt života u specifičnom okruženju, pogotovo umjetničkom koji nije samo zanimanje, već i način života? Koliki su svjesni odmaci, pa čak i otpori i želje da se „nasljednici“ ne poistovjećuju s poznatim roditeljima?

 

Izložbe će biti i prilika nove valorizacije i aktualizacije umjetničkih osobnosti koje ne smiju biti zaboravljene i koje pokazuju da istinske umjetničke vrijednosti ne jenjavaju i da neminovno žive u stvaralaštvu, u genima vlastite djece.