susret

Svibanjski susreti: 'Mediji i žene' posvećeni Mariji Jurić Zagorki


vrijeme: 02.05.2017. - 06.05.2017.
mjesto: Stari Grad, Hvar

Na 6. međunarodnim svibanjskim susretima novinara pisaca, diplomata i pridruženih, koji će  trajati od 2. do 6. svibnja u Starom Gradu na Hvaru, središnja tema bit će 'Mediji i žene' u znak sjećanja na Mariju Jurić Zagorku i 60 godina od njezine smrti, najavljeno je u srijedu na konferenciji za medije.
 
Vladimir Matek iz Organizacijskog odbora svibanjskih susreta istaknuo je važnost rada, djela i doprinosa Marije Jurić Zagorke za cjelokupno hrvatsko novinarstvo, te se osvrnuo na teški put koji su prve novinarke morale prijeći.
 
"Činjenica je da se danas novinarstvo 'feminiziralo'. Žena u medijima je danas subjekt, no ipak vrlo često postane i objekt. Svakako je zanimljivo sagledati povijesni aspekt ulaska žena u novinarstvo, primjerice u Italiji prvu novinarku vješaju, u Njemačkoj je 1849. godine donesen zakon da žene ne smiju uređivati novine. Prva hrvatska novinarka Marija Jurić Zagorka je ovdašnji primjer, djelovala je u četiri režima i u sva četiri je proglašena nepoćudnom osobom", rekao je Matek.
 
Predsjednica Organizacijskog odbora Branka Starčević napomenula je kako je Hvar odabran za domaćina Svibanjskih susreta i zato što je Nikola Dominik Budrović iz Starog Grada uređivao prve novine na hrvatskom jeziku - Kraljski Dalmatin, koje su izlazile u Zadru od 1806. do 1810.
 
"Na ovogodišnjim susretima o ženama u medijima izlagat će novinari, pisci, te diplomati iz Kine, Irana, Bugarske i Norveške, a glazbenom izvedbom prisutne će pozdraviti novinarka iz Kine Rita Zhao, bit će dodijeljena zahvalnica novinarki Dagmar Menegello za pola stoljeća rada na otoku i sl.", najavila je Starčević.
(Hina)


(L.V., 20.04.2017)

Tagovi: mediji, žene,