Preskočite na glavni sadržaj

'Otpor, stoko!' - politički filmovi iz povijesti Oberhausena na Kratkom utorku

Posljednji Kratki utorak prije ljetne stanke održat će se 11. lipnja, u 21 sat, u kinu 'Tuškanac' u Zagrebu, a na rasporedu je izbor nagrađivanih političkih filmova koji su prikazivani na filmskom festivalu u Oberhausenu u zadnjih šezdesetak godina.
vrijeme: 11.06.2019. 21 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.hfs.hr/
Gleda se šest filmova snimljenih diljem svijeta, od SAD-a, preko Rusije do Jugoslavije, program će predstaviti direktor arhiva oberhausenškog festivala Carsten Spicher, a svi filmovi se puštaju s 35mm filmskih kopija.


Filmski festival u Oberhausenu najstariji je, i uz onaj u Clermont-Ferrandu, najznačajniji festival posvećen isključivo kratkom metru na svijetu, koji postoji još od 1954. Krajem 50-ih osnovan je i arhiv festivala s idejom sakupljanja svih nagrađivanih filmova kroz godine. The Oberhausen Film Archive tako danas posjeduje više od 1 800 naslova, na 2 600 velikom većinom filmskih kopija.


Politički filmovi na ovom programu datiraju od 1961. do 2010., i često pokazuju neuljepšani pogled na svijet. U većinom dokumentarnim radovima, koji predstavljaju kontinuitet u razvoju tog filmskog roda, od direct cinema do eseja, filmaši interveniraju, zauzimaju stav i protestiraju, u obrani ljudskih prava, slobode i samog života.


Program je zamišljen kao putovanje kroz vrijeme, povijest festivala i njegovu arhivu, a sadrži neke od najvažnijih političkih radova koji su ikad prikazani i nagrađivani na Oberhausenu.      

 

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s Oberhausen Film Archiveom, a ulaz je 20 kn. Filmi se puštaju s 35mm filmskih kopija, na engleskom su ili imaju engleske titlove. Sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici.

 

Raspored projekcije (92 min): 

 

Nedjelja (Sunday), Dan Drasin, SAD, 1961., 18 min

Kolt 15 GAP, Miodrag Milošević, Jovan Jovanović, Jugoslavija, 1971., 25 min

Želimo pristup eteru! (Queremos as Ondas do Ar), Francisco César Filho, Tata Amaral, Brazil, 1986., 11 min

Klaonice (Abattoirs), Thierry Knauff, Belgija, 1987., 10 min

Kurva (Suka), Igor Vološin, Rusija, 2001., 19 min

Planina zastava (Flag Mountain), John Smith, Velika Britanija, 2010., 9 min

Naslovna fotografija: Carsten Spicher


Izvor: HAVC