Preskočite na glavni sadržaj

MBZ i VFF nominirani za prestižnu europsku nagradu

Europska udruga festivala (EFA) i Međunarodni EFFE žiri predvođen Sir Jonathanom Millsom odabrali su 24 laureata koji se natječu za EFFE nagradu 2019-2020., a među 715 prijavljenih za tu su prestižnu nagradu nominirani i Međunarodni festival suvremene glazbe Muzički biennale Zagreb te Vukovar Film Festival.
vrijeme: 10.06.2019.

EFFE nagrada biennalska je nagrada koja prati umjetničke festivale koji su se tijekom svog održavanja dokazali po umjetničkoj izvrsnosti, a u isto su vrijeme imali jaki utjecaj na lokalnoj i regionalnoj kulturnoj suradnji.

Manifestacija EFFE - Europa za festivale, festivali za Europu pokrenuta je od strane Europske udruge festivala, a financira je Europska komisija. Dobitnici nagrada bit će poznati 26. rujna 2019., na posebnoj svečanosti koja će se održati u Bruxellesu u Centru za umjetnost.

Predsjednik EFA-e Jan Briers istaknuo je kako mu je drago vidjeti da ovogodišnji laureati predstavljaju široku europsku kulturnu scenu i razne discipline, od digitalne umjetnosti pa sve do opere. Festivali su odabrani među čak 715 prijava, a među nominiranima za nagradu, pored Ars Electronice i BBC Promsa, našao se i Muzički biennale Zagreb.

Međunarodni festival suvremene glazbe 30. muzički biennale Zagreb ove je godine u travnju predstavio široku paletu suvremenih glazbenih zbivanja kroz gotovo 50 programa, uz brojne goste skladatelje iz inozemstva i nova djela hrvatskih skladateljica i skladatelja. Nastupilo je preko 400 domaćih i stranih izvođača koji su predstavili najbolje od domaćeg i svjetskog suvremenog glazbenog stvaralaštva. Sljedeći Muzički biennale Zagreb održat će se u travnju 2021. godine.

Vukovar Film Festival (VFF) – Festival podunavskih zemalja, održava se već dvanaest godina svakog kolovoza u Vukovaru i jedina je takva manifestacija koja predstavlja u konkurenciji filmove isključivo iz zemalja podunavske regije. Kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Slavoniji, VFF postavlja standarde izvrsnosti  u organiziranju programa, s naglaskom na premijere, kvalitetu i originalnost. (Hina)