Preskočite na glavni sadržaj

Stručni skup i izložba 'Arhivska baština Sveučilišta u Zagrebu'

Stručni skup "Arhivska baština Sveučilišta u Zagrebu", tijekom koje je otvorena izložba povijesnih predmeta i zapisa iz života Sveučilišta, održana je u ponedjeljak u Zagrebu u povodu 350. obljetnice djelovanja Sveučilišta i Međunarodnoga dana arhiva 9. lipnja.
vrijeme: 10.06.2019.

Otvarajući prigodnu izložbu rektor Damir Boras naglasio je važnost Sveučilišta ne samo u obrazovnoj, znanstvenoj i istraživačkoj ulozi, nego i u pogledu kulturne baštine i izgradnje nacionalnog identiteta, ali i pomaganja drugim hrvatskim sveučilištima, poput Sveučilišta u Mostaru.

Sveučilište u Zagrebu kolijevka je hrvatske kulture i znanosti te je među rijetkima koji imaju pravni kontinuitet. Unatoč nedostatku financijskih sredstava ima značajne uspjehe, te se odlučilo organizirati arhivu u kojoj će objediniti sve pismohrane u fizičkom a vjerujem i u virtualnog smislu, kazao je i zahvalio Vlatki Lemić koja organizira sveučilišni arhiv.

Vlatka Lemić kazala je da su arhivi jedinstveni izvori i čuvari pamćenja, razumijevanja prošlosti i dokumentiranja sadašnjosti te da čine integralni dio svake institucije i kao takvi su nezamjenjivi su svjedoci njezina nastanka, razvoja i djelovanja.

Kazala je da vjeruje da izvan Hrvatske sve sveučilišta imaju svoju arhivu. Zagrebačko sveučilište u 350 godina rada raspolaže s više od 30 km dužine arhivske građe koju čine administrativna i financijska dokumentacija, spisi sveučilišnih tijela, dokumentacija o polaznicima, o stručnoj i znanstvenoj djelatnosti, razne zbirke tiskane građe, digitalni repozitorij, muzejski predmeti i drugo.

Na stručnom skupu predstavljena je pisana baština i međunarodne prakse i tradicije sveučilišnih arhiva kao središnjih informacijskih centara sveučilišne, znanstvene i društvene zajednice na primjeru aktivnosti sveučilišnih sastavnica Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, Pravnog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Veterinarskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i drugih na području zaštite, obrade i otvaranja javnosti.

(Hina)