predavanje, tribina, projekcija

Svjetski dan intelektualnog vlasništva u Palachu


vrijeme: 26.04.2017. 16:00
mjesto: Palach, Rijeka
organizator: http://www.rirock.hr/

Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja 2017., Udruga Ri Rock odlučila je obilježiti aktualiziranjem uvijek prisutne teme intelektualnog vlasništva, s naglaskom na glazbu i autorska prava u njoj. Projekcija fiolma i tribina na temu intelektualnog vlasništva, održat će se u Palachu, 26. travnja, s početkom u 16:00 sati.
U šumi linkova, videa, kodova, pametnih telefona, ali i s brojnim nejasnoćama oko naplate autorskih prava, ponovno će se pokrenuti rasprava oko toga  kako se ona reguliraju u Hrvatskoj, ali i u svijetu.
 
Što je to uopće intelektualno vlasništvo? Do kuda seže? Što je to ZAMP? Smije li se na ulici puštati glazba s Youtube-a? Koji status imaju gramofonske ploče? Kakve probleme imaju organizatori, a kakve demo bendovi? Da li se može išta organizirati, a da se ne dobije račun? Da li internet portali trebaju plaćati naknade za autorska prava?
Ovo su samo neka pitanja na koja će se pokušati odgovoriti, te progovoriti iz pozicije organizatora, izvođača te onih koji naplaćuju izvođenje glazbe. Tematizirat će se aktualni događaji na nezavisnoj glazbenoj sceni vezani za nedavno pismo HDS-ZAMP-a o mogućoj naplati autorskih prava glazbenim portalima i ugostit će se poznati izvođači i akteri u Rijeci i čuti njihova iskustva.
 
Prije same tribine, prikazat će se priča Girl Talk-a, neobičnog glazbenika u njegovoj borbi s diskografskim kućama i copyright pravima u stvaranju svojih "mash-up" pjesama.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=oku-riSObec
 
Program:
16:00 h - Projekcija filma: "Rip! A remix manifesto"
18:00 h - Tribina: "Intelektualno vlasništvo - biznis ili zaštita prava?"
 
Sudjeluju:
Romana Večerić - voditeljica Sektora javnog priopćavanja HDS-ZAMP-a
Dr. Smeđi Šećer - osoba koji vrti ploče (tzv. DJ) i jedan od rijetkih eksperata za raritetni yugo:funk/soul/jazz/disco u regiji
Ivana Tolić - suosnivačica Reggae Hr-a, hrvatskog reggae portala koji promovira i prati regionalnu reggae scenu
Moderator: Davor Popdankovski
 
Facebook event: https://www.facebook.com/events/1881493192120505/
 

(L.V., 26.04.2017)