Preskočite na glavni sadržaj

U Šibeniku otvoren Restauratorski odjel HRZ-a

Restauratorski odjel Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ) svečano je otvoren u petak navečer u Šibeniku, uz nazočnost ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ravnateljice Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajane Pleše, voditeljice ureda Sandre Šustić, te brojnih djelatnika u kulturi i predstavnika lokalne vlasti i crkvenih dostojanstvenika.
vrijeme: 14.06.2019.
mjesto: Šibenik
Šibenski odjel zapošljava troje  djelatnike uz dvije vanjske suradnice. Okupljenima u prostoru u Mandalini uvodno se obratila ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajane Pleše.


"Prostor smo dobili zahvaljujući Gradu Šibeniku, a na njegovom uređenju marljivo se radilo sredstvima Ministarstva kulture. Uređen je po apsolutno svim standardima struke i zahvaljujući Ministarstvu kulture stao je na svoje noge. Zaposlili smo predivne stručnjake koji su omogućili da radionica krene s radom. Sve to ne bi bilo moguće da nije odlične suradnje s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku jer mi smo jedno tijelo i jedni bez drugih ne možemo. Potreba je puno, toga smo svjesni i ova je radionica započela s promišljenim planom rada za koji se nadamo da će dati jako dobre rezultate", rekla je Pleše.


Šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknuo je kako je otvaranje restauratorske radionice u Šibeniku 'krema' kulturnih događanja ove godine u Šibeniku.


"To je naša kultura i naša povijest. Šibenik je ponosan grad s toliko kulturnog dobra na malom prostoru. To je naše bogatstvo i naša prepoznatljivost, a cilj je ostvariti mogućnost da što više mladih  ljudi svoju znanstvenu karijeru mogu ostvariti u Šibeniku", naglasio je gradonačelnik Burić.


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u obraćanju okupljenima u šibenskoj Mandalini prisjetila se da je još kao državna tajnica u resornom ministarstvu obilazila upravo taj prostor.


"Kada sam došla na mjesto ministrice s kolegicom Pleše prošli smo svu  infrastrukturu Hrvatskog restauratorskog zavoda i shvatile smo da  ovdje postoji prostor koji nikad nije stavljen u funkciju. Puno se  toga od te 2006.  godine, kada je prostor dodijeljen Zavodu,  promijenilo i dogodilo u Šibeniku, upravo zahvaljujući kulturi i kulturnoj baštini", istaknula je ministrica kulture.


Kazala je i da je teško naći grad u Hrvatskoj koji je napravio  preokret u razvoju na način na koji je to napravio Šibenik valorizirajući svoju kulturnu baštinu.


"Jedini je to hrvatski grad s dva dobra na UNESCO-vom popisu kulturne  baštine i otvaranjem ove radionice željeli smo dati podršku gradu i  svima koji rade na poslovima očuvanja kulturne baštine, vama koji ste  prepoznali ogromne potencijale koje Šibenik i ova županija imaju",  rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.


Podsjetila je kako je aktualna vlast donijela nove zakone vezane za očuvanje kulture s  ciljem da sve razvojne potencijale osuvremeni i stvori pretpostavke da u narednoj financijskoj perspektivi još ambicioznije iskoristi sredstva koja su na raspolaganju za obnavljanje baštine.


"Posebnost ove radionice je da smo uspjeli angažirati vrhunske šibenske stručnjake koji ovdje dolaze s puno svog iskustva i s velikim znanjem. Sigurna sam da će se restauratorska djelatnost u Šibeniku dalje razvijati", zaključila ministrica Obuljen Koržinek u Mandalini. (Hina)