Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Nematerijalna kulturna baština u Federaciji BiH iz zbirke Karmela sv. Ilije'

Izložba ‘Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz zbirke Karmela sv. Ilije' otvara se u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu u srijedu, 3. srpnja u 19 sati, a moći će se razgledati do 21. srpnja 2019. Izložba se održava u sklopu 53. Međunarodne smotre folklora Zagreb.
vrijeme: 03.07.2019.
url: http://www.pirn.hr

'Izložba Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz zbirke Karmela sv. Ilije je prikaz dvanaest kulturnih elemenata te etnografske zbirke s Preliminarne otvorene  liste nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa / baštine Federacije Bosne i Hercegovine. Ovu Listu izradilo je Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvajajući kulturne fenomene koje Federacija BiH želi nominirati i staviti na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

To su: konjičko drvorezbarstvo; potkivanje jaja u Kreševu; umijeće izrade čipke – kera; hodočašće na Ajvatovicu – Prusac; hodočašće sv. Ivi – Podmilačje; izradu grnčarije u Liješevu; običaj košenja u Kupresu; gangu, polifoni oblik ruralne tradicije; umijeće izvođenja sevdalinke, muzičko-poetskog oblika gradske muzičke tradicije; umijeće gradnje i sviranja instrumenta karaduzen; polifoni oblik pjevanja „U tri“ u Usori i skokove sa Starog mosta u Mostaru. Konjičko drvorezbarstvo upisano je 2017. godine na Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva, a običaj košenja u Kupresu je prošao proces nominacije.

Građa za izložbu Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz zbirke Karmela sv. Ilije dio je etnografske zbirke u Samostanu – duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru, u okolici Tomislavgrada. U ovu zbirku prikupljaju se i čuvaju tradicijska odjeća, nakit, čipke i uporabni predmeti sva ti konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine.
 
Iz fundusa etnografske zbirke u Karmelu sv. Ilije, za potrebe ove izložbe, izdvojena je građa o nematerijalnoj baštini u Federaciji Bosne i Hercegovine. Izložba je multimedijalna i prikazuje dvanaest kulturnih fenomena kroz predmete izrađene tradicionalnim umijećima, prateće tekstove, umjetničke fotografije i video zapise.

Posebnu pozornost zaslužuju neki eksponati ili dijelovi izložbe poput djevojačke sobe iz Konjica koju je ručno izradio drvorezbar Hamdija Hamdo Kadić zvani Gunjo (1896. – 1989.). Sevdalinka je prikazana pod naslovom Sevdah u kući Imamovića i pokazuje sevdalinku u različitim povijesnim razdobljima kroz tri generacije pjevača iz obitelji Imamović (Zaima, Nedžada i Damira).

Posjetitelji će moći čuti i vidjeti i možda posljednju skupinu pjevačica koje izvode pjevanje u tri  iz Usore.' –  o. Zvonko Martić