Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Karbon' umjetnice Tee Bičić

Samostalna  izložba „Karbon“ autorice Tee Bičić otvorit će se u srijedu 3. srpnja u 20:30 u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“, a bit će otvorena do 22. srpnja 2019.
vrijeme: 03.07.2019.
mjesto: Sveučilišna knjižnica u Splitu, Sveučilišna galerija Vasko Lipovac, Ruđera Boškovića 31, Split
url: http://www.svkst.unist.hr/

Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita, a podržana je i od strane Ministarstva kulture. Radi se o slikarskim radovima u kombiniranoj tehnici akrila i ugljena na platnu velikih i srednjih formata. Taj je ciklus radova bio izložen ujesen 2017., kao popratni program Venecijanskog bijenala u prostoru Arsenale Docks. Izložbu će uz nazočnost autorice predstaviti kustosica Sonja Švec Španjol.

Iz teksta kataloga kustosice izložbe:

(…) ''Tea Bičić za oblikovanje svojih pročišćenih likovnih kompozicija svjesno odabire jedan od najstarijih crtačkih materijala - karbon. Umjetničin rodni kraj obilježila je duga povijest ugljenokopa, te sve pozitivne i negativne konotacije koje ugljen nosi u sebi zabilježene su kao dio kolektivne i individualne memorije u ciklusu "Karbon". Istražujući povijesnu dokumentaciju, otkrivamo kako je od samih početaka pronalaska pravog ugljena na području istočnog dijela Istre sredinom XVIII. stoljeća pa sve do danas "ugljen duboko uronjen u tlo Labinštine, izranja iz njezinih njedara i ostavlja sve dublji trag u njezinoj povijesti, prožimajući sve segmente života". Dualitet koji nosi pojam karbona: strah, neizvjesnost, muka i strepnja s jedne strane, te nada, marljivost i izdržljivost s druge strane, prisutan je i u samim radovima kroz dihotomiju likovnih elemenata: crno-bijelo, svjetlo-tama, prozirno-neprozirno, puno-prazno. Različitost formata unosi dodatnu dinamiku u sâm ciklus te postav izložbe. Radovi većih dimenzija posjeduju snažniji utjecaj boje i naglašeniji ritam linija, dok manji formati nude sažetiju i intimniju priču. Djela variraju od krajnje minimalističkih poput radova "Trag Karbona" i "Black, Karbon & Black again" pa sve do slojevitih i zasićenih djela "Black, White & Šiblje", "White in the evening" i "Bijela kula".'' (…) - Sonja Švec Španjol