Preskočite na glavni sadržaj

Srpanjske Distopijske srijede u Ljetnom Art-kinu u Rijeci

Srpanjske srijede Ljetnog Art-kina bit će usklađene s bjelosvjetskim događajima te, stoga, prigodno posvećene pesimističnim vizijama znanstvenofantastične utopije.
vrijeme: 03.07.2019.
mjesto: Rijeka; Ljetno Art-kino
url: https://www.art-kino.org/hr/
Na repertoaru su četiri klasika žanra – Zeleni Soylent Richarda Fleischera, Brazil Terryja Gilliama, Gattaca Andrewa Niccola i Specijalni izvještaji Stevena Spielberga – od kojih je svaki nastao u različitom desetljeću, svaki se bavi različitim katastrofičnim temama i svaki je narednih godina stekao poseban status među poklonicima SF-a.

Distopijske srijede 3. srpnja otvara prema mnogima jedan od najpodcjenjenijih SF filmova, Zeleni Soylent Richarda Fleischera koji kroz detektivsku priču istraživanja jednog zločina donosi mračan pogled na budućnost prenapučene Zemlje uništene ljudskom nepažnjom i globalnim zatopljenjem u kojem većina živi u siromaštvu i bijedi, a mali dio bogatih moćnika ima pristup osnovnim uvjetima – struji, vodi i hrani.

 

Slijedi nagrađivani Brazil Terryja Gilliama, na programu 10. srpnja. U izvorištu distopijske fantastične drame nominirane za dva Oscara i dvije nagrade BAFTA, filmu u kojem se u nedaleku budućnost smještena tjeskobna i maštovita satira na račun totalitarizma, otuđenja, birokracije i suvremene tehnologije vješto križa sa znanstvenom fantastikom, crnom komedijom i fantasyjem, jest glasoviti roman 1984. Georgea Orwella.

 

Treća Distopijska srijeda, 17. srpnja, donosi futuristički triler Gattaca Andrewa Niccola s Ethanom Hawkeom, Judeom Lawom i Umom Thurman u glavnim ulogama. Gattaca donosi priču o bliskoj budućnosti genetskog inženjeringa i manipulacija koja osobe rođene prirodnim putem, bez uređenih genskih predispozicija smatra društveno inferiornijima. Premda zasjenjen skupljim i razvikanijim blockbusterima tog žanra, danas se Gattaca smatra jednim od najvizionarskijih SF filmova devedesetih.

 

Posljednji je film ciklusa, na programu 24. svibnja, Specijalni izvještaj Stevena Spielberga s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi. Hvaljen od kritike i publike, ovaj napeti SF triler snimljen je prema kratkoj priči proslavljenog Philipa K. Dicka, a radnja prati PreCrime organizaciju koja se bavi rješavanjem, ili bolje rečeno sprječavanjem, ubojstava koja će se tek dogoditi. To im omogućuju vizije troje vidovnjaka koji predviđaju ime žrtve, vrijeme ubojstva i identitet ubojice, te krajnje sofisticirana tehnologija. Svijet je siguran, ubojstava nema i čini se da sustav funkcionira, sve dok vođu posebne policijske ekipe, Johna Andertona (Cruise), ne optuže za ubojstvo čovjeka kojeg još ne poznaje.

 

Projekcije u Ljetnom Art-kinu održavat će se svake srijede u 21 sat i 30 minuta u dvorištu Kapucinskog samostana u koje se ulazi kroz kino, a u slučaju lošeg vremena u dvorani Art-kina.