Preskočite na glavni sadržaj

Digitalizirana zbirka narodnih napjeva koje je prikupljao Ivan Matetić Ronjgov

Zbirka narodnih pjesama Istre, Hrvatskog primorja i kvarnerskih otoka "Zaspal Pave" koju je sakupio i notno zabilježio Ivan Matetić Ronjgov digitalizirana je i dostupna na istoimenoj multimedijalnoj platformi i time postala dostupnija širem krugu korisnika, predstavljeno je na konferenciji za novinstvo u sjedištu Primorsko-goranske županije u četvrtak.
vrijeme: 04.07.2019.
url: http://krea.host25.com

Zbirka s 500-tinjak napjeva objavljena je izvorno u tiskanom izdanju 1990. godine. Na multimedijalnoj platformi sad su dostupni njihovi notni zapisi i tekstovi, audio zapis pjesama u midi formatu, koji omogućuje glazbeno preoblikovanje pjesama, te poveznice na video snimke raznih inačica tih pjesama na YouTubeu.

Pročelnica Upravnog odjela Primorsko-goranske županije za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić ustvrdila je da je nužno održavati korak s vremenom i služiti se suvremenim tehnologijama prilagođavajući se potrebama sadašnjeg svijeta i društva. Tako se osuvremenjuje pristup baštini za koju se skrbi županijska ustanova Ivan Matetić Ronjgov, rekla je.

Dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Ines Srdoč Konestra, koji je sudjelovao u ovom projektu, istaknula je važnost očuvanja i predstavljanja kulturne baštine, ali i povezivanja teorije i prakse u radu sa studentima na ovaj način. I sveučilišna zajednica ostvaruje svoju misiju služenja potrebama zajednice, navela je.

U projektu digitalizacije sudjelovali su studenti Odsjeka za kulturalne studije pod vodstvom profesora Diane Grgurić i Benedikta Peraka Laboratorij za istraživanje kulturne složenosti pri Filozofskom fakultetu i Ustanova I. M. Ronjgov.

Platforma "Zaspal Pave" trenutno je dostupna na http://krea.host25.com.

Skladatelj, melograf i glazbeni pedagog Ivan Matetić Ronjgov (Ronjgi, 10. travnja 1880. - Lovran, 27. lipnja 1960.) prikupljajući narodne napjeve utvrdio je istarsku ljestvicu od šest tonova i polutonova te njome bilježio napjeve te kasnije skladao niz kompozicija nadahnut folklorom Istre, Hrvatskog primorja i kvarnerskih otoka. Djelovao je kao profesor glazbenih škola i Muzičke akademije u Zagrebu. (Hina)