Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Modni ormar carice Sisi' u Opatiji

Jedinstvena izložba odjeće carice Elizabete, 'Modni ormar carice Sisi', na kojoj će biti pokazana njena odjeća i moda tog doba, bit će otvorena 14. srpnja u Švicarskoj kući u Opatiji, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 14.07.2019.
mjesto: Opatija; Švicarska kuća
url: https://www.festivalopatija.hr/
Izložbu i modnu reviju, koja će se u Parku Angiolina održati nakon otvorenja izložbe, najavili su gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić i ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković.

 

Gradonačelnik Ivo Dujmić naglasio je da je izložba rezultat suradnje Opatije s austrijskim gradom Bad Ischlom i mađarskim gradom Godollom, kazavši da to potvrđuje povezanost Opatije s drugim dijelovima nekadašnje Austro-Ugarske monarhije, kao i dijelom prošlosti koja ih povezuje i spaja kroz stoljeća. Dujmić se zahvalio svima koji su se uključili u taj vrijedan projekt i pozvao ih da posjete izložbu.

 

Ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković rekao je da će izložba biti otvorena do 20. travnja 2020., a predstavlja i opatijski doprinos projektu Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020..

 

Po njegovim riječima, izložba je posebna prilika na kojoj se može vidjeti kako je izgledala odjeća carice Elizabete, poznatije kao Sisi, koja je 1886. boravila u Opatiji.

 

Sva odjeća izrađena je u radionici mađarske obitelji Czedly, u koju je dolazila i sama carica, a izložbu je omogućila članica te obitelji Monika Czedly. Naime, originali koje je nosila carica Sisi nisu dostupni, ali je njezina odjeća autentično izrađena u krojačkom salonu, koji i danas vode nasljednici iste krojačke obitelji.

 

Posjetitelji će moći vidjeti kako je izgledala caričina odjeća za svakodnevicu, ali i za posebne prigode, kao što je vjenčanica ili, pak, odjeća za sprovod te druge detalje i nakit. Među izlošcima ima i originalnih dijelova, kao što su ukrasi na tkanini i odjeći, a dio izložbe čine i budimpeštanski novinski članci o dolasku Sisi u Opatiju.

 

Nakon svečanog otvaranje izložbe, održat će se modna revija odjeće carice Sisi, u sklopu koje će nastupiti mađarska pjevačica Anite Potvorski. Posjetitelji će, predvođeni naratorom, moći prošetati parkom i razgledavati haljine. Haljine će, osim mađarskih dama, nositi i Daniela Gračan, Antonela Malis, Ivana Grabar, Ema Gračan, Vera Aničić, Vivian Jurković i djelatnice opatijske gradske uprave. (Hina)