Preskočite na glavni sadržaj

17. izdanje Faro(pi)sa posvećeno Jakši Fiamengu

17. festival književnosti Faro(pi)s održat će se u Starome Gradu na otoku Hvaru, 17. i 18. kolovoza 2019., a posvećeno je pokojnom akademiku Jakši Fiamengu (1946. - 2018.), čuvenom hrvatskom novinaru, pjesniku i autoru brojnih dalmatinskih evergreena, koje je najčešće pisao za legendarnog Olivera Dragojevića.
vrijeme: 17.08.2019.
mjesto: Trg sv. Stipana, Stari Grad, Hvar

Zanimljivo je da je Fiamengo preminuo samo nekoliko mjeseca nakon smrti svoga dragog prijatelja, velike glazbene zvijezde, a nerijetko je i sam bio sudionikom ovog u Lijepoj Našoj jednog od najzanimljivijih međunarodnih književnih festivala. Dakle, organizator - udruga "Moria" u nastojanju da upotpuni kulturnu ponudu našeg najstarijega grada želi upriličiti svojevrstan hommage bardu suvremene hrvatske književnosti, želi napraviti podsjetnik na njegovu značajnu ostavštinu, baš kao što je jedan svoj festival prije nekoliko godina posvetila također našim poznatim, a nažalost pokojnim umjetnicima Arsenu Dediću i Magdi Dulčić.

Festival koji uistinu drži do visokih literarnih standarda u organizaciju galerije Moria podržavaju Grad i Turistička zajednica grada Staroga Grada.

Selektor 17.Faro(pi)sa (za Jakšu), koji se recimo i to s razlogom održava pod motom Stari Grad – Faros "Kamena kolijevka prve pisane riječi", je spiritus movens ovog kulturnog događanja, naš istaknuti književnik Tahir Mujičić, a o Jakši Fiamengu će govoriti njegovi prijatelji: Diana Burazer, Grozdana Cvitan, Tonko Maroević, Tahir Mujičić, Ante Matulić, Joško Božanić, Milan Lakoš, Veljko Barbieri, Bože Čović, Edin Suljić i Zoran Kelava.

Inače, organizatori su baš u ovoj godini kada, između ostaloga, slave jednog istaknutog hrvatskog novinara koji je ponajviše traga ostavio u 'Kulturi' Slobodne Dalmacije, odlučili po prvi put od početaka svoga djelovanja jednom njegovom kolegi (i prijatelju) dodijeliti posebno priznanje – Povelju zahvalnosti za 15 godina profesionalnog i predanog medijskog promoviranja književnog festivala Faro(pi)s i galerije "Moria", no još uvijek ne otkrivaju kome, kažu 'znat će se'.