Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Ljiljane Barković u Galeriji Toš

Samostalna izložba umjetnice Ljiljane Barković otvorit će se u četvrtak, 29. kolovoza, s početkom 20,30 sati, u Galeriji Toš Punat.
vrijeme: 29.08.2019.
mjesto: Punat; Galerija Toš
url: https://hr-hr.facebook.com/tzpunat
Izložba se održava u organizaciji Turističke zajednice Općine Punat.

 

'Ljiljana Barković u najnovijim radovima svoj interes fokusira na apstraktnim i sasvim jednostavno osmišljenim formama, na oblicima koji joj dozvoljavaju slobodu i pružaju mogućnost nesputanog i meditativnog izraza. Svoje nadahnuće, inspirativnu bazu pronalazi u krajoliku te ga usprkos pojednostavljivanju i transformaciji nikada u potpunosti ne napušta, već ga reinterpretira i obogaćuje vlastitim iskustvom i emocijama stvarajući nove zakonitosti i estetiku. Sama tehnika i spojevi stakla i drva navode je da se unutar forme razigra mogućnostima, materijalima, bojama i odnosima, da sve što želi prikazati sažme u znak, u predmet kreativan i snažan.


Stoga nastale skulpture tvore neobičnost kutija u kojima se čuvaju emocije i sjećanja, svojim oblikom upućuju na primorsku arhitekturu zbijenih kuća, crkvica i prozora. Modrim koloritom i geometrijskim naznakama one predstavljaju spoj sa njezinim slikarstvom. Ipak zaseban svijet kiparskog jezika u osnovi je trodimenzionalan te nosi svoje zakonitosti i poglede, njezina razmišljanja otvaraju se prostoru. Simbolične i apstrahirane teme umjetnica koristi samo kao osnovu i početak nadograđujući ih novim elementima prostornosti i harmonije. Građene skladno, u mjeri koja naglašava intimnost i toplinu, objekti nose svoju snagu i čaroliju. Dorađeni drveni dijelovi, modelirani i topli ističu sjajne površine stakla koje akumuliraju svjetlost. Zaštićene u  tom čvrstom zagrljaju ta mala okna dopuštaju zrakama da oblikuju u njima svoje odraze naglašavajući teksture i slojevitosti.  Ponekad je dostatna sama staklena složenost da zadrži njezinu pažnju i da se putem nje izrazi jer sama svjetlost unosi ritam, stvara promjene donoseći utišane zvukove zraka i vode.


Diskretno dodirnute bojom skulpture pričaju priču, raznoliku od višestrukih dijelova, godova stakla spojenih autorskim promišljanjem. Igrajući se sa sjenama i sjajem, prozirnošću, gustoćom, teksturama i tonovima svaki pomak pogleda otkriva novinu dojma, sakrivene misli, dopuštene metafore. Različite kvalitete drveta, stakla float (zelenkasto) i optwhite (prozirno) i obrade ujedinjene su u dinamici stvaranja. Vrlo znalačkim i zahtjevnim procesima njihovo suglasje stopljeno je. Umjetnica ih naziva Prozori, ali više nego što oni dopuštaju otvoren pogled, vode nas da sagledamo ono unutrašnje, tek naslućeno, intimu i tajnovitost jer blistave zrake prodiru u prostor, ostavljaju tragove pružajući nove dimenzije i mir. Njezini radovi odišu autentičnim likovnim nabojem, prepoznatljivim i svježim, slobodne geste i s jedva primjetnom notom realnosti oslikavaju svijet, opisujući neopisivo. Gradeći pažljivo te osjetljive i krhke objekte Ljiljana Barković suvremenim pristupom i razmišljanjem promišlja morfologiju osjetilnog upućujući na ono što svatko od nas skriva i čuva duboko u sebi izložen vjetrovima i olujama svijeta.', Jasna Rodin, mr. sc.


Ljiljana Barković rođena 1980. u Rijeci. Slikarstvo je diplomirala 2008. na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani. Bavi se umjetničkim radom u mediju stakla i na polju slikarstva. Bila je članica umjetničkog savjeta HDLU Rijeke 2017. i 2018. godine.  Završila je DPPO  (Dopunsko psihološko i pedagoško obrazovanje za nastavnike) program na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Kao umjetnički voditelj  organizira izložbe u galeriji „Cisterna“ u sklopu Zajednice Talijana Mošćeničke Drage. Od 2014. radi kao vanjski suradnik – asistent na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci na slikarskim kolegijima i na kolegiju Staklo. Izlagala na više samostalnih i skupnih izložbi. Članica je HDLU, HDLU Rijeka i HDLU Istre. Živi u Mošćeničkoj Dragi.