Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski arhitekti kroz povijest – Joško Marušić

Portal hrvatskih arhitekata - arhitekti.hr, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek i Društvo arhitekata grada Osijeka organiziraju izložbu u Osijeku 'Hrvatski arhitekti kroz povijest – Joško Marušić'.
vrijeme: 12.09.2019.
mjesto: Osijek; Hol Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek, Vladimira Preloga 3
url: http://www.arhitekti.hr/
Izložba je dio projekta čiji je cilj populariziranje hrvatske arhitekture kroz arhitekte i njihove najznačajnije građevine, te na taj način upoznavanje struke i javnosti sa hrvatskim arhitektima kroz povijest. U ovom projektu to su najzaslužniji arhitekti za oblikovanje vizura gradova kakve danas poznajemo, čija ostvarenja su uglavnom nastala u 20. stoljeću!

Arhitekti čija zdanja krase naše gradove, čija imena nose naše ulice, iako cijenjeni, nisu bili u fokusu javnosti te su njihovi fascinantni životi uglavnom ostali nepoznanica. Tek današnji mediji pokušavaju nadoknaditi zagubljeno, te nas upoznati sa našim najpoznatijim arhitektima, povezati njihovo stvaralaštvo i životni put. O nekima su već napisane knjige, snimljene emisije i reportaže, ali ima ih još dosta izrazito značajnih, a koji nisu dotaknuti... Ovime projektom želimo nastaviti u tom smjeru!

 

Središnji dio projekta su izložbe portret karikatura arhitekata, kao rezultat suradnje Portala sa kolegama, prije svega prof. Joškom Marušićem, arhitektom i profesorom na Likovnoj akademiji, ali i drugim suvremenim umjetnicima. Uz portrete su prikazane i njihova daleko prepoznatljivija ostvarenja. Uz izložbe, koje će biti medijski popraćene kroz sve medije, u planu je paralelno publiciranje stručnih, ali istovremeno široj javnosti razumljivih tekstova o arhitektima, te njihovom utjecaju na današnje društvo i život. Ovo je prvi put da su arhitekti na likovno jednak način predstavljeni javnosti.

 

Upoznavanje sa arhitektima je zamišljeno kao multimedijalni projekt, koji Portal provodi sa Partnerima. Predviđeno ukupno trajanje projekta je 2 godine, najmanje 9 izložbi sa pratećim događanjima, organiziranih sa regionalnim društvima arhitekata i drugim institucijama.