Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Vlatke Škoro u osječkom MLU

U četvrtak, 19. rujna u 19:00 sati, u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku otvara se izložba „Životinja“ kiparice Vlatke Škoro. 
vrijeme: 19.09.2019.
mjesto: Osijek, Muzej likovnih umjetnosti, Europska avenija 9
url: http://www.mlu.hr/

Muzej likovnih umjetnosti priređuje izložbu mlade osječke umjetnice Vlatke Škoro, akademske kiparice i doktorice umjetnosti.

Vlatka Škoro rođena je 1987. godine u Osijeku. Nekadašnja je učenica osječke Škole za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost nakon koje upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je magistrirala 2010. godine u klasi profesora Stjepana Gračana. Pri istoj Akademiji 2018. godine doktorirala je na Poslijediplomskom studiju Kiparstvo pod mentorstvom red. prof. art. Peruška Bogdanića i izv. prof. dr. sc. Leonide Kovač. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj, među kojima su i manifestacije u organizaciji Muzeja likovnih umjetnosti; Slavonski biennale (2008., 2010.) i Memorijal Ive Kerdića (2010.), a izložba Životinja šesta je po redu samostalna izložba Vlatke Škoro. Dobitnica je Erste Grand Prix nagrade 2010. godine za skulpturu Indigo dijete. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

„Autorica pronalazi inspiraciju u pojedinim vrstama koje ju intrigiraju radi karaktera, odnosno ekspresije, ali i radi svoje plastičke strukture. Heterogena skupina Vlatkinih životinja, koje se u prirodnim staništima teško mogu naći na jednom mjestu, produkt je, dakle, autoričina sentimenta, njezinog osobnog pogleda na (životinjski) svijet koji je zasnovan na poštivanju okoline i svih njenih dijelova, ali i njezinog profesionalnog kiparskog pogleda kojim opaža, potom i prenosi, u naturalističkom duhu, oblikovne karakteristike ovih životinja." (…)

Kustos izložbe: Ivan Roth

Opširnije