Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje međunarodnog izložbenog projekta 'Avari i Slaveni'

U Arheološkom muzeju u Zagrebu, od 22. listopada 2019. do 9. veljače 2020. godine, bit će postavljen međunarodni izložbeni projekt „Avari i Slaveni“, konceptualno podijeljen na dvije istovremene izložbe, „Avari i Slaveni južno od Drave“ s fundusom iz Hrvatskih muzeja i „Avari i Slaveni sjeverno od Dunava“ s fundusom iz Slovačkih muzeja.
vrijeme: 22.10.2019.
mjesto: Arheološki muzej u Zagrebu
url: http://amz.hr/

Arheološka građa iz Hrvatske bit će prezentirana građom iz fundusa devet hrvatskih muzeja (Arheološkog muzeja u Zagrebu, Gradskog muzeja Vinkovci, Muzej grada Koprivnice, Gradskog muzeja Varaždin, Muzeja Međimurja Čakovec, Arheološkog muzeja Osijek, Muzeja Brodskog Posavlja, Gradskog muzeja Sisak, Muzeja grada Iloka), dvije privatne zbirke (Arheološka zbirka obitelji Zvijerac, Muzejska zbirka obitelji Sajko) i skupinom predmeta koji su pronađeni prilikom nedavnih, najnovijih arheoloških istraživanja, a trenutačno su u tijeku znanstvene obrade (Institut za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek za arheologiju, Kaducej d.o.o.). Arheološka građa iz Slovačke bit će prezentirana materijalom iz četiri slovačka muzeja i institucija (Podunajské múzeum v Komárne, Tribečské múzeum v Topoľčanoch, Slovenské národné múzeum – Múzeá v Martine, Archeologický ústav SAV Nitra).

Tema izložbenog projekta populacije su Avara i Slavena u razdoblju od sredine 6. do sredine 9. stoljeća. Nevjerojatne sličnosti materijala s područja Slovačke i Hrvatske, predstavit će središte komunikacije i interakcije dviju udaljenih, a opet bliskih slavenskih država. Čak 560 predmeta, posebno odabrani primjerci nakita, ratničke opreme, koštanih predmeta, poljoprivrednog alata, keramičkih posuda, zatim tekstovi, fotografije, karte, crteži, ilustrirane rekonstrukcije odjeće i opreme pripadnika avarskog i slavenskog društva te rekonstrukcije konjanika i konja dočarat će posjetiteljima značaj ove arheološke ostavštine u hrvatskoj, ali i europskoj kulturnoj baštini.

Izložbu će pratiti edukativni program namijenjen djeci i mladima koji će se odvijati prostoriji opremljenoj interaktivnim materijalom, znanstveno-popularna predavanja gostujućih predavača, članova različitih znanstvenih institucija, zatim dvojezični (hrvatsko-engleski) deplijan s osnovnim informacijama o izložbenom projektu i dvojezični katalog s prigodnim tekstovima, fotografijama, kartama, crtežima i rekonstrukcijama. Također u ponudi suvenira ističemo moderan nakit inspiriran motivima koje su Avari i Slaveni upotrebljavali u svakodnevnom životu.

Uz popularan program za sve posjetitelje, tijekom izložbe bit će održan i program za znanstvenike i stručnjake. Međunarodni znanstveni skup „Two sides of a belt strap end: Avars on the north and the south of the Khaganate“ bit će održan u prostorijama Gradskog muzeja Vinkovci od 6. do 8. veljače 2020. godine, u sklopu kojeg je predviđen i obilazak izložbe u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Međunarodni projekt Avari i Slaveni ostvaren je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.