Preskočite na glavni sadržaj

Dance Inn Autumn u Laubi - novo izdanje pop-up festivala suvremenog plesa

Kazališna grupa de facto najavljuje novo izdanje pop-up festivala Dance Inn, koji će se u ovom jesenskom izdanju održati 28. i 29. rujna u zagrebačkoj Laubi.
vrijeme: 28.09.2019.
mjesto: Zagreb; Lauba, Prilaz Baruna Filipovića 23a
url: https://www.danceinn.org/
Nakon uspješne suradnje s Francuskim institutom i Gliptotekom HAZU ovog proljeća, Dance Inn Autumn 2019. održava se u suradnji s Laubom - kućom za ljude i umjetnost, koja se svojim recentnim  zbivanjima istaknula kao važno mjesto u kulturnom životu Zagreba. Dance Inn nastao je u jesen 2017. godine, kao novi festivalski koncept u Hrvatskoj, kojem je cilj u kratko vrijeme predstaviti radove različitih umjetnika iz područja suvremenog plesa. Ono što festival čini posebnim je i izbor nekonvencionalnih mjesta izvedbi, tako da su u tri godine trajanja festivala plesači otkrivali galerije, caffee, kulturne centre, folklorne dvorane, rubna mjesta grada.

 

Dance Inn Autumn 2019 otvorit će se 28.09.2019. solo predstavom francuskog umjetnika Pol Pi „Ecce (H)ommo“. Ecce Homo, potresna je i nesvakidašnja posveta iznimnoj i pomalo zaboravljenoj njemačkoj plesačici i koreografkinji Dori Hoyer (1911. – 1967.). Taj ciklus datira iz razdoblja između 1959. i 1962. i sastoji se od pet kratkih solo izvedbi. Pet plesova za pet osjećaja: ponos/taština, želja, mržnja, strah, ljubav. Autor predstave Pol Pi je brazilski umjetnik koji živi u Francuskoj od 2013. Zanima ga šire razumijevanje koreografskog područja, rad na sjećanju i prolaznosti, jeziku i prevođenju te pojam arhiva u plesu, a poseban interes pokazuje za ono što se povezuje s određenim mjestom.

 

Nakon predstave „Ecce (H)ommo“  slijedi glazbeni MRFTB, glazbeni  duo koji istražuje aspekt isključivo elektronske analogije zvuka kroz modularne sisteme, ritam mašine (Radovan Ruždjak) i analogne sintesajzere (Tomo Gavranović), stvarajući zvučnu sliku uživo, u trenutku. Ulaz na koncert je besplatan. Uz ovaj dvojac uskočite u analogiju zvuka i zaronite u zvučnu sliku plutajućeg etera.

 

Drugi i zadnji dan dan festivala, 29.09.2019. očekuje nas premijera Sabine Perry i Koraljke Begović "Funeral for my 20'S" i solo izvedba Matije Ferlina "Staging a play: Antigone". Funeral for my 20's predstavlja različite situacije koje je koreografkinja doživjela tijekom dvadesetih godina, i sada na pragu tridesetih se pozdravlja s jednom erom svog života. Sve što se događa na sceni dogodilo se i u stvarnom životu Premijera je zakazana za 19h. Matija Ferlin ove godine predstavlja Antigonu iz ciklusa „Staging a play“. Odabirom Antigone kao ishodišta Ferlin se odlučuje za još radikalniji i kompleksniji pristup ideji proširenog koreografskog uprizorenja, pri čemu dramska lica i njihove funkcije svodi na jedno izvođačko tijelo i jedan glas, zadržavajući narativ drame i logiku dramskih situacija.

 

Nakon programa druženje se nastavlja u caffe bar Kolaž, Amruševa 11.

 

Ulaznice za sve izvedbe stoje 50 kuna, 30 s popustom za umirovljenike i studente. Ulaznice za izvedbu mogu se rezervirati na mail: 21defacto@mail.com. Ulaz na koncert MRFTB koncerta je besplatan.