Preskočite na glavni sadržaj

Filmovi zvijezde noira Edwarda G. Robinsona u Kinoteci

Znanstveno-fantastičnim krimi-filmom 'Zeleni Soylen' Richarda Fleischer u utorak se u zagrebačkom kinu Kinoteka otvara ciklus američkog filmskog i kazališnog glumca Edwarda G. Robinsona, čija je prepoznatljiva pojava obilježila vrhunce noira u filmu.
vrijeme: 01.10.2019.
mjesto: Zagreb; Kino Kinoteka, Kordunska 1
url: https://www.facebook.com/KinoKinoteka
Prvi film u programu, snimljen 1973. godine, smješten je u 2022. godinu, u prenapučeni svijet uništen  efektom staklenika. Detektiv Thorn (Charlton Heston) istražuje ubojstvo direktora moćne korporacije, a Edward G. Robinson je u ulozi umirovljenog policijskog analitičara koji Thornu pomaže s istragom.

 

U srijedu se prikazuje "Žena u izlogu" (1944.) Fritza Langa, jedno od najuspjelijih i najutjecajnijih djela film noira. Robinson u tom je filmu profesor kriminalističke psihologije, očaran  portretom mlade žene koji je izložen u izlogu umjetničke galerije i koju slučajno upozna.

 

Prati je kući, no njezin drugi ljubavnik iznenada upadne u rendez-vous, a omamljenost i posrtanje između želja i stvarnosti ima fatalne posljedice za sve sudionike", podsjeća se u najavi Kinoteke.

 

Slijedi noirovska krimi-drama "Stranac" (1946.) u režiji Orsona Wellesa, u kojoj Robinson tumači sredovječnog gospodina Wilsona, istražitelja Komisije Ujedinjenih naroda za ratne zločine, i čovjeka koji neposredno nakon Drugog svjetskog rata diljem svijeta traži nacističke ratne zločince. Posljednji na popisu je Franz Kindler koji je navodno izmislio koncentracijske logore, a kako bi ga lakše pronašao, Wilson sklapa dogovor s njegovim bivšim kolegom.

 

U petak će se prikazati "Dvostruka obmana" (1944.) u režiji Billyja Wildera, čija se radnja odvija oko prodavača osiguranja (Fred MacMurray) kojeg femme fatale (Barbara Stanwyck) nagovori da ubije njenog supruga. U priču se umiješa i šef osiguravateljske kuće, specijaliziran za slučajeve obmana (Edward G. Robinson). Film se temelji na istinitom događaju, tzv. slučaju Snyder-Gray, po kojem su kasnije snimljeni filmovi "Poštar uvijek zvoni dvaput"i "Tjelesna vrućina".

 

Subota donosi "Key Largo", (1948.) krimi-dramu Johna Hustona u kojoj se Robinson pojavljuje uz Humphreya Bogarta i Lauren Bacall. Frank McCloud (Bogart) posjećuje mali hotel na Otoku Largo koji vode obogaljeni James Temple (Lionel Barrymore) i njegova snaha Nora (Bacall), udovica Frankova prijatelja iz Drugog svjetskog rata.

 

Hotel su privremeno zauzeli zloglasni gangster u bijegu Johnny Rocco (Robinson) i njegova banda. Frank je isprva ravnodušan prema situaciji, ali Roccovo držanje prema ljubavnici i njegova umiješanost u ubojstvo dvojice lokalnih Indijanaca i policajca uvjeravaju ga da mora zaustaviti Rocca.

 

Edward G. Robinson (Bukurešt, 1893. – Los Angeles, 1973.) počeo je karijeru na Broadwayu, a u filmu je kontinuirano nastupao od 1929. Prvi veliki uspjeh postigao je 1931. ulogom sitnoga gangstera koji postaje mafijaški šef u klasičnom gangsterskom filmu "Mali Cezar" M. LeRoya, kojom je oblikovao tip tzv. dobroga lošeg momka u sustavu filmskih zvijezda.

 

Nastupio je u 87 filmova, a posmrtno mu je dodijeljen Oscar za doprinos filmu. Za lik oca u "Kući mržnje" (1949) J. L. Mankiewicza bio je nagrađen u Cannesu. (Hina)