Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebački plesni centar: Audiovizualni performans kolektiva Sonvoyce on Source

U Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) u nedjelju, 27. listopada, izvest će se novi audiovizualni performans umjetničkog kolektiva Sonvoyce on Source, Colonello Futurista.
vrijeme: 27.10.2019.
mjesto: Zagreb; Zagrebački plesni centar, Ilica 10
url: http://www.zagrebackiplesnicentar.hr/
Kako je najavljeno iz ZPC-a, taj intermedijski triptih posvećen je futurizmu, radikalnom pokretu iz razdoblja rane avangarde i kontroverznim idejama umjetnika krajnje nekonvencionalnih nastojanja i stavova, odnosno pokušaj je stvaranja konteksta za moguća nova čitanja kompleksnog futurističkog nasljeđa.

 

"Višeznačnost ideja koje su promišljali umjetnici, a koje su važne za razumijevanje današnjeg svijeta, često su interpretirane isključivo, tendenciozno i jednodimenzionalno zbog spleta nesretnih povijesnih okolnosti i pozitivnog odnosa nekih umjetnika prema režimu krajnje isključivosti i terora. Ovo je mali doprinos ukazivanju na druge aspekte pokreta", ističe se.

 

Pedesetominutna izvedba uživo, glazbeni koncert, performeri/teatarsko uprizorenje i filmska projekcija, ima nelinearnu strukturu, što "upućuje na energije i koncepte koji su snažno utjecali na promjenu umjetničke paradigme i stvorili kulturološke dispozitive civilizacije u kojoj tehnološko-znanstveno-racionalno interferira s arhaičnim-ritualnim-nesvjesnim."

 

Koncept i režiju potpisuje Vladislav Knežević, zvuk Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, a ton Hrvoje Pelicarić. Performeri u izvedbi su Tanja Vrvilo i Damir Bartol Indoš i glumac Mirko Soldano. Za dodatnu animaciju i video projekciju zadužen je Mario Kalogjera.

 

Umjetnički kolektiv Sonvoyce on Source djeluje od 2017. godine i kreira suvremene audiovizije na sjecištu znanosti, umjetnosti, tehnologije i glazbe.

 

Ova proširenofilmska izvedba uživo njihova je prva produkcija za Udrugu 25 FPS, a projekt podržavaju Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar, Ustanova Zagreb film, Grad Pula te Zagrebački plesni centar. (Hina)