festival

II. Periskop - festival suvremenog plesa i pokreta


vrijeme: 07.10.2017. - 15.10.2017.
mjesto: Rijeka - Filodrammatica, HNK Ivana pl. Zajca, HKD na Sušaku, Galerija Kortil

U Rijeci će se od 7. do 15. listopada 2017. održati drugo izdanje Periskopa – festivala suvremenog plesa i pokreta s ukupno trinaest izvedbi i tri edukativna programa.
 
Krenuvši iz promišljanja o potrebama plesne scene u Hrvatskoj i regiji, Prostor Plus nastavlja s Festivalom Periskop nastojeći objediniti, ojačati i decentralizirati edukativne, umjetničke i izvedbene kapacitete suvremenog plesa i pokreta.

Festival započinje u subotu 7.10. premijerom plesne predstave Macbeth Maše Kolar koja gostuje na festivalu zahvaljujući suradnji s HNK Ivan pl. Zajc. Festival će ove godine riječkoj publici u HKD-u na Sušaku predstaviti recentne izvedbe hrvatske plesne produkcije: predstavu Travelogue autora Žaka Valente i u produkciji Trafika, premijerno izvedenu na tek završenom Ganz novom Festivalu u Zagrebu, zatim plesnu predstavu Spore umjetničkog kolektiva BADco, koja na festivalu gostuje u suradnji s Plesnom mrežom Hrvatske i HNK Ivan pl. Zajc, te plesno – glazbenu improvizaciju Komorebi autorice Gordane Svetopetrić. Osim premijernih očekuju nas i gostujuće izvedbe Sad Sam Lucky Matije Ferlina te Objekt u subjekt prelazi #kralježnica Nikoline Komljenović.

U Galeriji Kortil tijekom festivala će se održati program Novi horizonti te izvedbe lokalnih autora. Programska linija Novi horizonti, čiji je cilj otvaranje prostora i prilika plesnim umjetnicima/cama ne bi li predstavili svoje prve autorske radove, ove godine predstavit će kratke radove autorica Mie Kevo i Vanese Kučić. Lokalna riječka scena bit će predstavljena izvedbom Ivane Peranić Susreti u Kortilu – Dodir te izvedbom Complicated Minds Martine Hrlić Rogić i Antonie Bašković.

Dio festivala koji se posebno obraća djeci i mladima donosi participativnu predstavu za djecu (u dobi 10+) Daj mi pokret! slovenskog Kolektiva Federacije, kao dio programa suradnje s KLIKER festivalom. S ciljem približavanja cirkuske discipline najmlađima Periskop donosi predstavu Bilo jednom jedno sunce Teatra Puna kuća s popratnom žonglerskom radionicom za djecu (u dobi 8+). Dio edukativnog programa je i radionica Kritički o plesu mentorice Ivane Slunjski, koja će se održati netom prije i tijekom festivala, a tekstovi nastali na njoj bit će objavljeni na blogu radionice.

Sudionici festivala, umjetnici i publika moći će u Book Caffeu Dnevni boravak razmjenjivati dojmove s predstava ili jednostavno uživati u zajedničkom druženju.

Cjelokupan program s više informacija potražite na: www.prostorplus.hr.

 

(D.H.F., 25.09.2017)