natječaj, audicija

Audicija za Akademski zbor Ivan Goran Kovačić


vrijeme: 07.10.2017. - 09.10.2017.
mjesto: Zagreb, FER (dvorana B5), Unska 3

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić prima nove članove. Velika godišnja audicija održat će se u dva termina - u subotu, 7. listopada i u ponedjeljak, 9. listopada 2017., u 19 sati, u prostorijama FER-a, dvorana B5, Unska 3, Zagreb.  

Audicija za prijem u zbor sastoji se od dva kruga.

Za prvi krug audicije (7. i 9. listopada) ne treba se posebno pripremati ni prijavljivati, samo se pojavite. Treba pokazati raspon i boju glasa te sluh ponavljanjem jednostavnih muzičkih sekvenci koje će biti odsvirane na klaviru. Ukoliko zadovoljite očekivane kriterije, ulazite u pripremnu grupu zbora koja će raditi sljedećih mjeseci s našim asistentom dirigenta i učiti Hrvatsku misu Borisa Papandopula, ponajbolje hrvatsko zborsko djelo.

Termin drugog kruga audicije bit će naknadno određen. U drugom krugu, kandidati su podijeljeni u kvartete (sopran, alt, tenor, bas) i trebaju otpjevati neki dio djela koje su učili u pripremnoj grupi zbora. Ako zadovolje kriterije, ulaze u zbor, a pripremna grupa prestaje s radom. (Ovakve audicije su uobičajene i za članove prije većih koncerata kako bi se vidjelo jesu li djelo naučili dovoljno dobro da mogu sudjelovati na koncertu...)

Za članstvo nisu potrebni ni glazbena naobrazba ni glazbeno iskustvo jer zbor IGK je mjesto gdje se potpuni amateri mogu baviti vrhunskom umjetnošću. Opširnije

*
Nastupi na humanitarnim spektaklima, Dubrovačkim ljetnim igrama, inauguraciji...

Posljednjih 70 godina, u, kako to Goranovci vole naglasiti, obiteljskom ozračju, nastaju izvedbe vrhunskog klasičnog repertoara, u suradnji s poznatim orkestrima, dirigentima i solistima, ali i važnim hrvatskim institucijama. Pored redovnih koncerata sa Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, zbor IGK proteklih je godina surađivao s Josipom Lisac, Maksimom Mrvicom, Tonyjem Cetinskim, Joséom Carrerasom i Invom Mulom, poznatoj po ariji iz filma Peti element. Goranovci su 2014. u zagrebačkoj Areni nastupili uz talijanskog slavuja Andreu Bocellija, a 2015. poveli su publiku u svijet filma uz veličanstvenog Oscarovca Ennija Morriconea. Gostovali su u Bochumu i u Izraelu, gdje su, na poziv Izraelskog simfonijskog orkestra i njihovog osnivača i dirigenta Noama Sheriffa, na četiri uzastopna koncerta izveli Mahlerovu Osmu simfoniju. Zapjevali su i na svečanoj inauguraciji Predsjednice Republike Hrvatske.
Od značajnijih nastupa u koncertnoj sezoni 2016./2017. tu su humanitarni koncert Korak u život, uz Zagrebačku filharmoniju i Prljavo kazalište, obilježavanje 80. rođendana maestra Vladimira Kranjčevića uz Zagrebačku filharmoniju s izvedbom Beethovenove 9. simfonije, Korizmeni koncert u Zagrebačkoj katedrali – J. S. Bach: Muka po Ivanu, proslava 50. godišnjice samostalnog umjetničkog rada Radojke Šverko, Dan grada Zagreba, obilježavanje 50. obljetnice izlaska najvažnijeg albuma svih vremena - “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band” legendarnih Beatlesa., uz Beatles Revival Band i brojne izvođače (Oliver Dragojević, Neno Belan, Radojka Šverko…), Carmina Burana na Trgu kralja Tomislava i na Dubrovačkim ljetnim igrama, koncert na 36. Gričkim ljetnim večerima, otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara...

Povratak impresivnog Papandopula za kojeg je došao i Porin

Goranovci su lani osvojili svoj drugi Porin, u kategoriji "Najbolji album klasične glazbe": Zagrebačka filharmonija i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića za Mozartov Requiem. Podsjetimo, prvi Porin dobili su 1995. za Hrvatsku misu Borisa Papandopula u kategoriji ''Najbolje ponovno izdanje (izvan pop/rock glazbe)''. Novi članovi imat će priliku za izvedbu upravo ovog posebnog hrvatskog djela, u povodu 70. obljetnice utemeljenja zbora IGK. Goranovci, naime, veliku okruglu obljetnicu slave ponovno pripremajući Hrvatsku misu, koju planiraju izvesti u sezoni 2017./2018. Riječ je o reprezentativnom vokalnom djelu maestrova duhovnog opusa, nastalom 1938., a praizvedenom 1942., koje često izvode i strani zborovi.  

https://www.facebook.com/goranovci/

(D.H.F., 03.10.2017)