Preskočite na glavni sadržaj

Večer francuske šansone 17. studenoga u Splitu

Večer francuske šansone održat će se 25. put u nedjelju, 17. studenoga, u splitskom Gradskom kazalištu mladih u sklopu Dana francuskog jezika i kulture, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u Splitu.
vrijeme: 17.11.2019.
mjesto: Split, Gradsko kazalište mladih
Dani francuskoga jezika i kulture održavaju se u Splitu, Omišu, Zadru, Solinu i Kaštelima od 11. do 19. studenoga.

"Ovogodišnja Večer francuske šansone ujedno je nacionalno natjecanje mladih izvođača iz cijele Hrvatske", istaknula je Nansi Ivanišević, predsjednica splitske udruge Prokultura koja se bavi istraživanjem kulturnih politika.

Po njezinim riječima, na Danima francuskog jezika i kulture na koncertima, izložbama, predavanjima, konferencijama i radionicama predstavljaju se svi oblici francuske kulture te "hrvatski odnos s francuskom kulturom".

"Treba doći i vidjeti kako Francuska kao velika kulturna nacija njeguje svoju kulturu. Francuski jezik poznat je i kao diplomatski jezik kojim govore i njime se služi velik broj ljudi na svim kontinentima. Hrvatskoj je u njezinim političkim i društvenim nastojanjima iznimno bitno da kroz svoj jezik i kulturu bude povezana s francuskom kulturom i jezikom", rekla je Ivanišević, koja će 17. studenoga u splitskoj Gradskoj knjižnici Marko Marulić održati predavanje o šansoni i hrvatskom šansonijeru Andriji Koncu.

"Andrija Konc najveći je šansonijer tridesetih i četrdesetih godina u Hrvatskoj i zemljama u okruženju - Mađarskoj, Austriji, ali je 45. mučki ubijen i zameo mu se svaki trag te su mu uništeni produkcija i ploče. Tehničar Hrvatskog radija, gospodin Lipovščak uspio je usprkos prijetnjama opasnim po život sačuvati to djelo. Prije dvije godine izdan je CD", rekla je Ivanišević dodavši da je Konc bio školovani šansonijer i operni pjevač. (Hina)