Preskočite na glavni sadržaj

Komedija 'Lepurica' na splitskom Pazaru

Kreativna ekipa komedije 'Lepurica' splitskog HNK planira u srijedu, 6. studenog, negdje oko 11,30 sati, na splitskom Pazaru prirediti incident kojim bi upozorili javnost i građanstvo na premijeru koju se spremaju izvesti u splitskom teatru.
vrijeme: 06.11.2019. 11,30 h
mjesto: Split; Pazar
url: http://www.hnk-split.hr
Naime, 22. studenog na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split će dramski ansambl premijerno izvesti komediju Georgea Bernarda Shawa i Ane Prolić 'Lepurica' (prema Pigmalionu) koju režira Mario Kovač.


Najpoznatija komedija velikog irskog dramatičara seli se u Split, njegov profesor Higgins postaje od žena distancirani profesor Nikola Tartaglia, kojega tumači Marjan Nejašmić Banić, a prodavačica cvijeća više nije lonodnska Eliza Doolittle nego naša Kate Bitanga, priprosta Sinjanka iz Brnaza koju igra Katarina Romac. A kad je već tako, ni Katin otac ne može više biti negdašnji Gospodin Doolittle, nego je on nužno Mate Bitanga kojega utjelovljuje, a tko će drugi nego Filip Radoš, a zatim je i izvorna Gospođa Hill morala postati Anđa Brđan, koju će reinkarnirati Nives Ivanković.  A to je samo dio velikog glumačkog tima predstave.

 

Sve je te i mnoge druge transformacije i adaptacije obavila Ana Prolić, napisavši onu vrstu djela za koju se obično kaže kako je tekst Bernarda Shawa mijenjan tek toliko da i dalje zadrži duh vrhunske komedijske ironije.

 

Pa kao što su se Shawovi Londončani preselili u Split tako će se sutra i glumci našeg teatra, zajedno s autoricom teksta i redateljem s kazališne pozornice izmjestiti u grad.

 

Izvor: HNK Split