Preskočite na glavni sadržaj

Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac (12. 11.–1. 12. 2019.)

Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac (12. 11.–1. 12. 2019.)
Jedanaesto izdanje manifestacije Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac održavat će se u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, od 12. studenog do 1. prosinca 2019. Program manifestacije obuhvatit će izložbu, performans, predavanja, okrugli stol i prezentacije.
vrijeme: 12.11.2019.
mjesto: Zagreb, MSU, MSU galerija, Dvorana Gorgona
url: http://www.msu.hr
 
Ovogodišnji 11. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac posvećeni su temi fotografskih arhiva – onih javnih o kojima brinemo i onih privatnih o kojima će društvo brigu tek preuzeti. Program se sastoji od izložbe '79 godina atelijera Dabac u Ilici', performativnog predavanja suvremenog umjetnika Antonia Grgića na zatvaranju izložbe, stručnih predavanja i okruglog stola 'Privatni foto arhivi i arhivi umjetnika-valorizacija, zaštita i promocija'.

Program:
 
Izložba Tošo Dabac: 79 godina atelijera Dabac u Ilici
MSU galerija, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
12. 11.–1. 12. 2019.
otvorenje će biti 12. 11. u 19 sati
 
Izložbom će javnosti predstaviti bogata povijest, kulturni značaj i djelovanje Arhiva Tošo Dabac u Ilici 17 (osnovan 1940.), posebice tijekom 1950-ih i 1960-ih, zatim vremena nakon 1970. po Tošinoj smrti, sve do danas. Kroz nekoliko studija izložba će pokazati s kojim je kulturnim institucijama i djelatnicima Tošo Dabac surađivao, kao što je bio Oto Bihalji Merin, povjesničar umjetnosti, teoretičar i promotor jugoslavenskog kulturnog identiteta. Izložba obuhvaća i djelovanje Arhiva, kada je upravljanje Arhivom preuzeo Petar Dabac, koji od 1970. preuzima brigu za bogatu ostavštinu Toše Dabca, stvara vlastita umjetnička djela, te vodi specijaliziranu fotografsku galeriju, gdje je organizirao pedesetak izložaba poznatih suvremenih fotografa iz zemlje i inozemstva. Današnja uloga Arhiva bit će također predstavljena kroz različite oblike suradnje, od izložbenih i drugih projekata do objavljivanja Dabčevih fotografija u hrvatskim i stranim publikacijama i katalozima. Javnost će moći vidjeti i brojne dokumente vremena, pisma, knjige i opremu te naravno i niz fotografija koje su snimili Tošo Dabac, Petar Dabac, Marija Braut i Enes Midžić, dokumentirajući nebrojena druženja intelektualaca u Ilici 17. U takvom okruženju nastala je ideja o osnivanju časopisa za fotografiju SPOT, kao i ideja o zasnivanju Muzeja fotografije.
 
Stručna predavanja ove će godine održati kolege iz Austrije, Poljske, Italije, Francuske.

MSU galerija, u četvrtak, 14. 11. 2019., u 18 sati
predavanje
Christine Frisinghelli, jedna od osnivača kultne Camere Austrije, publici će predstaviti arhiv Pierra Bourdieua, sociologa, antropologa, filozofa i cijenjenog francuskog intelektualca, koji je svoj kompletni fotografski arhiv, nastao između 1958. i 1961. u Alžiru, 2001. povjerio Cameri Austriji na brigu i obradu.
 
Dvorana Gorgona,  u utorak, 19. 2019. , u 18 sati
predavanje i projekcije filmova poljskih suvremenih umjetnika
Dvorana Gorgona, u srijedu, 20. 11. 2019. , u 18 sati
predavanje
Marika Kuźmicz, voditeljica varšavske Fundacje Arton, podijelit će svoje iskustvo rada na organizaciji, istraživanju i promociji privatnih arhiva umjetnika te upoznati javnost s pet arhiva o kojima trenutno Arton skrbi, kao i s poljskom umjetnošću 1970-ih godina.
 
MSU galerija, u petak, 22. 11. 2019. , u 18 sati
Ana Isabel Cruz Yábar je istraživačica i kustosica u pariškoj podružnici Fondacije Magnum Photos. U svom radu posvećuje se istraživanju, zaštiti, prezentiranju i promociji arhiva fotografa koji su bili dio Magnuma te će publici predstaviti svoja profesionalna iskustva, kao i probleme s  
kojima se susretala  u obradi i zaštiti privatnih fotografskih arhiva.
 
MSU galerija, u utorak, 26. 11. 2019. , u 18 sati
predavanje
Matteo Balduzzi kustos je u milanskom Museo di Fotografia Contemporanea, prvog javnog muzeja fotografije u Italiji. On će svoje predavanje posvetiti Lanfrancu Colombu, kustosu koji se često naziva “pionirom talijanske fotografije”, koji je od 1967. do 1996. vodio jednu od prvih galerija u Europi specijaliziranih za fotografiju - galeriju Il Diaframma, a čiji arhiv čini jezgru muzeja.
 
MSU galerija, u petak, 29. 11. 2019.
Promocija kataloga izložbe i okrugli stol Privatni foto arhivi i arhivi umjetnika-valorizacija, zaštita i promocija
Promocija kataloga održat će se s početkom u 18 sati
Okrugli stol održat će se s početkom u 19 sati
 
Program ovogodišnjih Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac bit će zaključen promocijom kataloga izložbe te okruglim stolom. Katalog izložbe publici će predstaviti autorice tekstova: Marina Benažić, Ivana Janković i Lana Lovrenčić te Natalija Nikpalj, autorica grafičkog oblikovanja kataloga i postava izložbe.
Nakon promocije održat će se okrugli stol na kojem će se raspravljati o perspektivama  arhiva umjetnika i fotografskih arhiva u privatnom vlasništvu. Koji su modeli njihove zaštite i održavanja, mogućnosti i načini upravljanja u Hrvatskoj danas? Može li se ovo nasljeđe adekvatno zaštititi te postoje li mogućnosti javno-privatnih suradnji i inicijativa na ovom polju. Ova i druga pitanja raspravit će se s vlasnicima i voditeljima nekih od najznačajnijih privatnih arhiva u Hrvatskoj danas: Zora Cazi Gotovac i Darko Šimičić (Institut Tomislav Gotovac), Petar Dabac (fotograf) i Lana Lovrenčić (Ured za fotografiju), Fedor Vučemilović (Akademija primijenjenih umjetnosti, Sveučilište u Rijeci), Sandro Đukić (multimedijalni umjetnik).
 
MSU galerija, u nedjelju, 1. 12. 2019. , u 18 sati
performativno predavanje Antonia Grgića na temu Ikonoklazam u 20. i 21. stoljeću.