predstava

Njemački plesni umjetnici gostuju u Lazaretima


vrijeme: 10.10.2017. 20 h
mjesto: Dubrovnik; Art radionica Lazareti, Frana Supila 8

U utorak, 10. listopada, u 20 sati, održat će se u dvorištu Art radionice Lazareti plesna predstava 'Dvostruki portret'. Koreografiju Isabelle Schad izvode Przemyslaw Kaminski i Nir Vidan. Ulaz je besplatan!

S «Dvostrukim portretom»  Isabelle Schad nastavlja seriju radova čija je namjera kreirati precizne osobne portrete kroz specifičan pristup fizikalitetu plesača, modelirajući ritam i energiju u koreografsko iskustvo.
 
«Dvostruki portret» – odnosno portret za Przemyslawa Kaminskog i Nira Vidana – želi oblikovati solo za dvije osobe: njihova tijela, pokrete i subjektivne ritmove. Tijelo pronalazi svoj produžetak u drugom tijelu. U promjenjivim međuovisnostima kreira se prostor dijeljenja, koji definira sebe i drugoga, intimnost i brigu, sudarajuće sile i nasilje, tako stvarajući mrežu poveznica. Rad se poigrava nekim aspektima slika Francesa Bacona, kompleksnošću njihovog vizualnog ritma, njihovim intenzitetom i neposrednošću. Dvostruki portret postavlja pitanja o nasilju i senzualnosti, ulozi temporalnosti, odnosu prema sebi, koje se proširuje na drugoga i u svijet.
 
Isabelle Schad  je njemačka koreografkinja i izvođačica. Živi u Berlinu. Jedna je od pokretačica Good Work, Praticable i radnog prostora Wiesenburg-Halle. Isabelle Schad studirala je klasični ples u Stuttgartu te surađivala s brojnim koreografima dok nije započela razvijati samostalne projekte od 1999. nadalje. Njezino istraživanje se bavi tijelom i njegovom materijalnošću, tijelom kao procesom, prostorom i mjestom, odnosima tijela, koreografije (re)prezentacije, oblika i iskustva, tjelesnom praksom kao mjestom učenja, zajednicom i političkim angažmanom. Njezini projekti djeluju na granici plesa, performansa i vizualne umjetnosti, a prikazuju se globalno (međunarodna suradnja u cijelom svijetu s lokalnim Goethe Institutima, međunarodnim festivalima, njemačkim plesnim platformama i sl.). Isabelle Schad je suosnivačica nekoliko projekata/otvorenih kolektiva (Good Work, Praticable) koji pronalaze načine povezivanja raznih praksi i istraživanja, istovremeno preispitujući načine produkcije. Schad podučava u cijelom svijetu u raznim formatima. Suorganizatorica je radnog prostora „Wiesenburg-Halle“ u Berlinu, a svakodnevno prakticira Zen Shiatsu i Aikido.
 
Koncept i koreografija: Isabelle Schad
U suradnji sa plesačima: Przemek Kaminski, Nir Vidan
Dramaturška podrška: Saša Božić
Zvuk: Damir Šimunović
Svjetlo: Bruno Pocheron
Kostimi: Charlotte Pistorius
Slika: Thomas Henriksson
 
Producent: Heiko Schramm
Producent za de facto: Andrea Remetin
Produkcija: Isabelle Schad
Koprodukcija: HAU Hebbel am Ufer, de facto Zagreb
Fotografije: Isabelle Schad
 
Predstava je na otvorenom, u dvorištu, pa organizatori pozivaju publiku da se odjene toplo.
 
Projekt je financiran uz potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH, Grada Berlina– Senat Berlina– Ured za kulturu i Nationales Performance Netz (NPN): Koprodukcijski fond za ples potpomognut sredstvima Federalnog povjerenstva za kulturu i medije.

(R.P.B., 10.10.2017)