Preskočite na glavni sadržaj

Izložba šešira iz privatne kolekcije Đurđe Tedeschi

Izložba pod nazivom 'Memories Are Made Of This – Šeširi iz privatne kolekcije Đurđe Tedeschi' otvara se u petak, 15. studenoga, u 19 sati, u Etnografskom muzeju u Zagrebu, na Trgu Mažuranića 14, a moći će se razgledati do 10. siječnja.
vrijeme: 15.11.2019.
mjesto: Etnografski muzej u Zagrebu
url: http://www.emz.hr

To je ujedno posljednja u nizu priča o (ne)pokrivanju glave studijskoga projekta Kapa dolje! povodom 100-te obljetnice Etnografskoga muzeja kojim se istraživala društvena i muzeološka povijest oglavlja. Različitim pokrivalima iz bogatoga fundusa nastoji se prikazati kako su se mijenjale prakse u muzeološkim pristupima, stavovi prema pokrivanju glave u zajednicama diljem svijeta te načini izrade i oblikovanja šešira sve do današnjih dana.
 
Interes prema suvremenoj kulturi nošenja šešira spojio je kustosice muzeja s najpoznatijom hrvatskom damom u šeširu ‒ Đurđom Tedeschi. Razgovori tijekom kojih je gospođa Tedeschi hrabro otvorila vrata svojega doma muzejskoj ekipi u suradnji s njezinim višegodišnjim suradnikom, dizajnerom Silviom Vujičićem, rezultirali su idejom o intimnoj izložbi koja bi predstavila kolekciju pomno stvaranu dugi niz godina. Impresivni šeširi na prvi pogled potvrđuju kako ih je odabirala jedna osoba, ali i činjenicu kako stil ne dolazi s potpisom. Njezin dar za prepoznavanje komada koji s vremenom dobivaju sve veću vrijednost jednako je vidljiv na šeširima iz poznatih dizajnerskih kuća poput Cardina, Yamamota, Saint Laurenta i drugih, kao i na šeširima pronađenim u antikvarijatima. Cvjetne kitice i ukrase za šešire traži na pariškom Clignancourtu kao i na zagrebačkom Britancu.
 
Mnogi modni dizajneri smatraju kako je outfit bez šešira nepotpun. Do 1960-ih nošenje šešira bilo je propisano društvenom etiketom. Za Đurđu Tedeschi to je dio svakodnevnoga života i odjevnoga rituala koji je (p)ostao njezin osobni izraz. Uz mnoga modna priznanja dokazuje to i ovogodišnja nagrada Elle style u kategoriji ikona stila...
 
Izložba ostaje otvorena do 10. siječnja, a može se razgledati od utorka do petka od 10 do 18 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati.
 
Autorice koncepta: mr. sc. Aida Brenko, muzejska savjetnica; Mareta Kurtin, kustosica; Vesna Zorić, muzejska savjetnica
Autori izložbe: Mareta Kurtin, Silvio Vujičić
Autor likovnog postava: Silvio Vujičić; Foto: Nina Koydl

www.emz.hr