predstava

'Staging a Play: Tartuffe' – novi projekt Matije Ferlina i Zagrebačkog plesnog ansambla


vrijeme: 25.11.2017.
mjesto: Svetvinčenat/ Zagreb

Nagrađivani koreograf i redatelj Matija Ferlin priprema novi projekt u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla – 'Staging a Play: Tartuffe' naslov je novog rada koji će premijerno biti izveden 25. studenoga u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu te potom u Zagrebu.

Projekt nastaje u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla i suradnji sa Istarskim narodnim kazalištem - Gradskim kazalištem Pula, Zagrebačkim kazalištem mladih i Mediteranskim plesnim centrom.
 
Nastavljajući svoj višegodišnji interes za jezik, posebice za istraživanje odnosa između verbalnog i tjelesnog izričaja u izvedbenim umjetnostima, Ferlin se u ovom projektu posvećuje postavljanju Molièreovog kanonskog dramskog teksta koji će izvođačima umjesto kao tekstualni predložak, poslužiti kao slojevita koreografska partitura. Nakon prve Staging a Play produkcije nastale 2015. godine u kojoj je, prema istom principu, postavio Staklenu menažeriju Tennesseeja Williamsa (nagrada za najbolju predstavu, 8. Bijenale suvremenog plesa u Sloveniji), Ferlin je za drugi dio ciklusa odabrao obraditi jednu od najpoznatijih svjetskih komedija. Dramske će replike tako i u ovoj izvedbi biti dokinute te zamijenjene fizičkim vokabularom, a čitava koreografija nastaje razvojem specifičnog sistema koji autor razvija posljednjih nekoliko godina te u kojem je moguće prepoznati  njegov karakterističan autorski stil. Ferlin i u ovom projektu nastavlja suradnju sa svojim dugogodišnjim suradnicima – Mauricio Ferlin (scenografija),  Luka Prinčić (glazba) i Jasna Jasna Žmak (dramaturgija).
 
Predstavu izvode Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Domagoj Janković, Darko Japelj, Sintija Kučić, Marin Lemić, Roberta Milevoj, Petra Valentić i Kasija Vrbanac.

(R.P.B., 24.10.2017)