Preskočite na glavni sadržaj

Tribina Pararelni svjetovi: o autobiografiji Giorgia Agambena

U utorak, 25. studenog, u 19,30 sati, u prostoru Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održat će se razgovor posvećen autobiografiji Giorgia Agambena 'Autoportret u radnoj sobi', koju je ove godine objavila naklada Mala zvona, u prijevodu Lukrecije Ane Lovrić.
vrijeme: 25.11.2019. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
url: http://www.mala-zvona.hr/
O knjizi će u okviru tribine 'Paralelni svjetovi' govoriti urednik knjige Adrian Pelc, autor pogovora Ivan Molek te organizator i voditelj tribine Kristijan Vujičić.


O knjizi:


„Autoportret u radnoj sobi“, autobiografija Giorgia Agambena, jednog od najvećih suvremenih filozofa, čitatelju donosi čitav niz izazovnih motiva. Polazeći od prostora u kojima je živio i predmeta koji su ga pratili, Agamben ponajprije govori o ljudima koji su ga presudno oblikovali kao autora te tako stvara veličanstven portret europske intelektualne scene druge polovice 20. stoljeća. Čitatelj se, zajedno s autorom, susreće s Martinom Heideggerom, Elsom Morante, Guyjem Debordom, Giorgiom Manganellijem, Ingeborg Bachmann, Gershomom Scholemom… Kroz živa sjećanja na te susrete prosijavaju autentične filozofske meditacije o slikarstvu, jeziku, poeziji, povijesti i nasljeđu, a u konačnici se pojavljuju i tragovi one opće znanosti o čovjeku čije je konture Agamben pokušavao ocrtati zajedno s Italom Calvinom i Claudijem Rugafiorijem. Agambenova autobiografija pisana je izrazito profinjenim, no čitatelju pristupačnim stilom, te predstavlja konačnu sintezu elemenata čijim je igrama ovaj veliki filozof posvetio čitav opus: književnosti, filozofskog diskursa i bljeskova privatnog života koji zapravo zauvijek ostaje skriven.