natječaj, radionica, kolonija

Remiks identiteta: radionica remiksiranja tradicijske glazbe


vrijeme: 06.11.2017. - 19.11.2017.
mjesto: Pula, Društveni centar Rojc

Udruga Metamedij u suradnji s udrugom TradInEtno od 6. do 9. te od 14. do 19. studenog 2017. u Društvenom centru Rojc u Puli organizira besplatnu radionicu osnova glazbene produkcije u digitalnom okruženju i remiksiranja tradicijske glazbe pod nazivom 'Remiks identiteta'. Prijave su u tijeku, a broj sudionika je ograničen.

Remiks identiteta je višegodišnji projekt udruge Metamedij koji se provodi u okviru Metamedia Remiks Lab-a (kreativnog laboratorija DC-a Rojc) i glazbenog community studija Metamusic. Projekt nastoji uspostaviti dijalog između tradicijske i suvremene glazbe, te istražuje mogućnosti komunikacije među društvima, kulturama, tradicijama, povijesnim razdobljima i smjerovima kroz suvremenu glazbu, remiksirajući tradicijsku glazbu sa suvremenom.

Remiks identiteta predstavlja dijalog između starog i novog

Cilj radionice je producirati vlastite remikseve kroz grupni rad i stručno mentorstvo te educirati polaznike o upotrebi digitalnih alata za produkciju glazbe. Koristeći remiks kao metodu novomedijske produkcije, aktivnost dopušta mladima da propituju glazbeno stvaralaštvo u digitalnom okruženju, te razmišljaju o pravcima kretanja tradicijske glazbe i novim načinima njenog postojanja. Cilj aktivnosti je odmaknuti se od stereotipnog i nedovoljno promišljenog shvaćanja remiksa, te ga prikazati kao alat za radikalan i refleksivan pristup, kojim se preispituju forme i sadržaji nekih izvornih skladbi te pronalaze razne mogućnosti suvremenog kontekstualiziranja.

Program radionice uključuje predavanja, diskusije i praktičan rad u grupama uz stručno mentorstvo glazbenika Gorana Farkaša, Nenada Kovačića te producenta Marina Morosina i Bruna Legovića.

Radionica je namijenjena mladima, studentima, te mladim glazbenicima i producentima. Uvjet za prijavu je: osnovno poznavanje sviranja nekog glazbenog instrumenta (trzalački, puhački, udaraljke, klavijature, itd.) ili pjevanja, te osnovno poznavanje rada u digitalnim alatima za produkciju glazbe (Ableton, Cubase, Reason, itd).

Mentori radionice su Goran Farkaš i Marino Morosin, a umjetnički voditelj Nenad Kovačić.

Aktivnosti poput Remiksa identiteta omogućuju studiozan i eksperimentalan pristup razini umjetničke produkcije gdje se radi o suradničkim umjetničkim projektima na temelju miješanja više žanrova i pristupa stvaranju glazbe.

Program

1. TJEDAN
Ponedjeljak 6.11.
17:00 – 20:00
Bruno Legović:
“Osnove glazbene produkcije u digitalnom okruženju”

Utorak 7.11.
17:00 – 20:00
Bruno Legović:
“Osnove glazbene produkcije u digitalnom okruženju”

Srijeda 8.11.
18:00-20:00 (predavanje + diskusija)
Goran Farkaš:
“Novo postojanje tradicijske glazbe” – *predavanje otvoreno za javnost

Četvrtak 9.11.
18:00-20:00 (predavanje + diskusija)
Edi Cukerić:
“Osnove aranžiranja u glazbi” – *predavanje otvoreno za javnost

2. TJEDAN
Utorak 14.11. – Nedjelja 19.11.
17:00 – 21:00
višednevna radionica i zajednička produkcija
Umjetnički voditelj:
Nenad Kovačić

Prijave

Za sudjelovanje na radionici možete se prijaviti slanjem e-maila na adresu: mmlab@metamedia.hr
Broj sudionika je ograničen.

Prijava treba sadržavati: ime i prezime, adresu, mobitel, e-mail, životopis (zanimanje, područje djelovanja, vještine, itd. – max 900 znakova) i motivaciju za radionicu (max 900 znakova).
Sudjelovanje na radionici je besplatno. Polaznici će biti odabrani na temelju prijavnice.

Uvjet za prijavu je: osnovno poznavanje sviranja nekog glazbenog instrumenta (trzalački, puhački, udaraljke, klavijature, itd.) ili pjevanja, te osnovno poznavanje rada u digitalnim alatima za produkciju glazbe (Ableton, Cubase, Reason, itd.)

Umjetnički voditelj

Nenad Kovačić je glazbenik i multi-instrumentalist iz Zagreba. Glazbom se aktivn bavi od 1997. kada je nastao njegov prvi bend Antenat, koji djeluje vrlo aktivno i dan danas. Od 2003. godine član je benda Afion, od 2003. – 2007. član benda Rhythm Tribe, od 2008. Našeg malog Afro Benda. 2011. započinje suradnju s Damirom Imamovićem kao član benda Sevdah Takht Damira Imamovića. Kao povremeni suradnik ponekad koncertno prati Dunju Knebl, Le Zbor, Čipkice. Sa svojim bendovima sam u posljednjih 10 godina održao je nekoliko stotina koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Njemačka, Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Grčka, Slovenija, Makedonija, Švedska, Danska, Belgija, Norveška, Švicarska, Rusija, Šetlandsko otočje) te izdao 7 albuma. Njegov glavni instument je Djembe (zapadno afrička udarljka), kojeg je učio svirati na mnogobrojnim radionicama raznih afričkih majstora. Dobitnik je strukovne glazbene nagrade „Status“ (2006.) za najboljeg instrumentalistu u kategoriji etno glazbe. Od 2007. godine djeluje i kao autor kazališne i filmske glazbe, te se bavi improvizacijskom i suvremenom glazbom.
www.nenadkovacic.com

Predavači i mentori

Goran Farkaš je glazbenik iz Pazina koji se bavi tradicijskom glazbom istarskog poluotoka. Svoj rad najviše kanalizira kroz rad grupe Veja, te udruge TradInEtno. Do sada je surađivao s mnogim glazbenicima kao što su: Dario Marušić, Nigel Osbourne, Trevor Brown, Toni Pešikan, Lidija Dokuzović, Allan Skrobe, na glazbi u predstavama u Kazalištu Ulysses i Istarskom narodnom kazalištu. Dugogodišnji je suradnik udruge Metamedij na projektu “Remiks identiteta”.
www.vejamusic.com

Marino Morosin je mladi full-time producent i kako kaže, u slobodno vrijeme student. Aktivno djeluje od sredine 2000. Tijekom godina je stvarao u sklopu kolektiva DEM-crew (produkcija i beat making) te grupe Soundcheck Regaz s kojom izdaje album “Macchiato i čaša vode”. Nešto kasnije okreće se samostalnom radu s naglaskom na Chill Trap/Electronic Beats glazbu iz čega nastaje EP “We Can Fly”.
www.soundcloud.com/rinoma

Organizatori radionice

Udruga Metamedij je neprofitna organizacija koja u suradnji s mladima potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i tehnologija. Od 2001. godine bavi se unaprijeđenjem uvjeta za glazbenu i video produkciju i izdavaštvo mladih autora, razvojem
izvaninstitucionalnog obrazovanja mladih u području novomedijskih umjetnosti i medijske pismenosti, osnaživanjem civilnog sektora u cilju kreiranja javnih politika iz područja nezavisne kulture i politike za mlade, razvojem novih i inovativnih projekata kroz međusektorsku suradnju.
www.metamedia.hr

Udruga TradInEtno je neprofitna organizacija čiji je cilj promicanje i razvitak kulture i kulturne baštine središnje Istre. Od 2013. godine, kada je osnovana, unapređuje načine interpretacije kulture i kulturne baštine prvenstveno u sjedištu udruge (Pazinu) organiziranjem festivala, radionica, predavanja i ostalih edukativnih sadržaja. Do sada je udruga surađivala s raznim institucijama i organizacijama civilnog društva kao što su: Etnografski muzej Istre, Centar za nematerijalnu kulturu Istre, Muzej Grada Pazina, Hrvatska Glazbena Mladež, udruga Metamedij…
www.tradinetno.com

Donatori

Zaklada “Kultura Nova”, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija

http://metamedia.hr/remiks-identiteta-4/


 

(D.H.F., 30.10.2017)