Preskočite na glavni sadržaj

'Narodil se mladi kralj' ponovno uveseljava Advent u 'Komediji'

Advent u zagrebačkom kazalištu 'Komedija' donosi, od 5. do 10. prosinca, veselo božićno prikazanje s pjevanjem i kolom 'Narodil se mladi kralj', u suradnji s Ansamblom LADO i u režiji Vida Baloga, humorističan prikaz Isusova rođenja temeljen na pučkim božićnim tekstovima iz Međimurja na skladbe Tomislava Uhlika.
vrijeme: 05.12.2019.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Kaptol 9
url: http://www.komedija.hr
Oslanjajući se na bogatu tradiciju kajkavskih božićnih prikazanja, koje je još prvi biskup zagrebački Čeh Duch donio u Zagreb u 11. stoljeću (Tractus stelae) na latinskom izvorniku, Komedija ovom božićnom predstavom slavi radost Božića kroz humorističan prikaz življenja Isusova rođenja u našim selima, stoji u najavi.
 
Naivnost i oporost sjeverozapadne Hrvatske omogućuju i takav pogled na "prikazbe" koje su se o Božiću "spelavale" unatrag nekoliko stoljeća po mnogim našim crkvama, dodaje se.
 
Najdraži događaj kršćanskoga svijeta siromašni je međimurski seljak opjevao na sebi svojstven melankoličan, gdjekad i duhovit način. Tu jednostavnu, osebujnu i neposrednu poeziju zapisao je sakupljač narodnih napjeva Vinko Žganec te objavio u zbirci "Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja", a u veselu božićnu predstavu koja je postala jedna od najomiljenijih adventskih kazališnih produkcija pretočili skladatelj Tomislav Uhlik i redatelj Vid Balog.
 
Premda je to zapravo melografska zbirka, Uhlik se nije služio notnim zapisima, već je njima pridružen tekst uglazbio po vlastitoj volji i nadahnuću. Djelo je nastajalo stavak po stavak da bi naposljetku, koncem 1992., poprimilo razmjere kantate, koja je potom preimenovana u božićno prikazanje. Nakon niza koncertnih izvedbi, veselo božićno prikazanje s pjevanjem i kolom "Narodil se mladi kralj" praizvedeno je u Komediji u prosincu 2000. u suradnji s Ansamblom narodnih plesova i pjesama LADO, gdje se u predbožićno vrijeme prikazuje sve do danas.
 
U selu Mučnome Potoku vlada velika užurbanost. Na poticaj župnika, seljani uče tekst kako bi izveli Božićno prikazanje i tako obnovili staru tradiciju. Selo uskoro razvesele vijesti da događaj svojim nastupom želi uveličati LADO.
 
"Kroz pet stavaka, koji čine krajnje slobodnu stilizaciju međimursko-podravskoga glazbenog izričaja, pjevači i glazbenici Ansambla LADO te glumci kazališta Komedije vode nas od Navještenja, preko Marijina i Josipova lutanja u potrazi za prikladnim mjestom za porod, do Tri mudraca koji, slijedeći zvijezde, nalaze malog Isusa; od uspavanke koju Marija nježno pjeva svome djetešcu do velikoga završnog veselja u Betlehemu koji gori u svjetlosti", ističe se u najavi.
 
Sudjeluju glumci Komedije Damir Lončar, Ivica Zadro, Adalbert Turner, Dubravka Ostojić, Vid Balog, Ivan Magud, Jasna Palić Picukarić, Saša Buneta, Davor Svedružić / Adnan Prohić, Adam Končić i Goran Malus te Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO i njihovi solisti Kristina Opačić Vrućina / Ana Drobina, Dubravko Radić / Pavo Begovac i Dijana Banek / Anita Huđek.
 
Potreba za humorom u blagdanske dane srednjoeuropska je tradicija češke i poljske "vesele priče", ali također i Isusovačkog kazališta - jer i dandanas sjemeništarci upravo o Božiću izvode razne komedije kao obvezni dio školovanja, dok se o Uskrsu izvodi "ozbiljan", moralno-didaktički komad iz bogate crkvene dramske prošlosti, ističu iz Komedije.
 
"Nadamo se da će ovakva božićna čestitka, u duhu Komedije, razveseliti svakoga koji je spreman otvorena srca primiti duh Božića", poručuju. (Hina)