Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige Borisa Becka 'Posljednja noć velikog pripovjedača'

Novi roman Borisa Becka 'Posljednja noć velikog pripovjedača' bit će predstavljen u srijedu, 11. prosinca, u 19 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke.
vrijeme: 11.12.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Knjižnica Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2
url: http://www.leykam-international.hr/
Sudjeluju:

Boris Beck

Jadranka Brnčić

Grozdana Cvitan

Eugenia Ehgartner

 

Roman Posljednja noć velikog pripovjedača Borisa Becka je fikcionalizirana biografija Ezopa, antičkog pripovjedača poznatog najviše po basnama, ali on je bio i autor politički angažirane proze te je zbog toga bio i umoren.

 

Ezop je rođen kao rob i tjelesno deformiran, a u djetinjstvu čak nije niti govorio.

 

S ruba društva, zahvaljujući iznimnoj inteligenciji, uspeo se sve do državnog službenika koji je za kraljeve obavljao povjerljive poslove.

 

Njegova dovitljivost učinila je da se u njega zaljubila i žena priglupog filozofa kojega je u mladosti služio, a čak je bio pozvan i u društvo legendarne sedmorice mudraca.

 

Na svojim diplomatskim putovanjima po Bliskom istoku stigao je do Babilona, a po predaji u pustinji je čak susreo i Istinu.

 

Kao sluga Kreza – koji je zbog prijevarnog proročanstva Delfa doživio vojnu katastrofu – odlazi u grčko proročište te tamošnje svećenike optuži za licemjerje i iskorištavanje naivnosti ljudi.

 

Oni ga zauzvrat lažno optuže za krađu i osude na smrt – no Ezop prije toga, u liku mladog stražara koji ga čuva, pronađe nasljednika svojeg umijeća koji će dalje pronositi slobodu pripovijedanja.

 

Boris Beck, rođen 1965. u Zagrebu. Docent je na Odsjeku za novinarstvo Sveučilišta Sjever u Koprivnici, dugogodišnji publicist i književnik. Bio je urednik u Vijencu, Zarezu i Nacionalu te u nizu časopisa za kulturu i književnost. Studirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je više knjiga (Metak u srcu Svetog Augustina, Mrtvaci pod poplunom, Krila u koferu, Ne bih o tome...)  umjetničke, esejističke i znanstvene proze.