Preskočite na glavni sadržaj

Jugoslavensko dramsko pozorište iz Beograda gostuje u ZKM-u

Jugoslavensko dramsko pozorište (JDP) iz Beograda gostovat će u utorak, 17. prosinca, u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) s nagrađivanom predstavom 'Lorenzaccio' Alfreda de Musseta u režiji Borisa Liješevića.
vrijeme: 17.12.2019.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr
Najavljen kao opasan komad o nemoralu, drama "Lorenzaccio" francuskog romantičarskog dramatičara, pjesnika i romanopisca napisana 1834. govori o nemoralu koji dolazi s najviših društvenih instanci, o sustavu koji taj nemoral proizvodi, te pojedincu koji se s time nastoji nositi u društvu kojim vladaju korupcija, nepotizam i tiranija.

 

Mladi student kojega patriotizam i gordost navedu na opsesivnu ideju da postane suvremeni Brut i ubije tiranina svoje zemlje, na putu ostvarenja cilja izgubi samog sebe. Likovi drame sukobljavaju se oko republike, revolucije, patriotizma, vlasti, časti, redom uvijek aktualnih tema oko kojih se stalno lome koplja.

 

"U jednoj osobi bore se revolucionar i Otac koji strahuje za svoju djecu, tiranoubojica i dječak koji želi sačuvati svoju dušu i dobar glas o sebi. Dječak je želio dobiti svoje mjesto u povijesti, a izgubio je sve. Razočarao se, shvatio da je promašio cilj, život. Put u povijest popločan je porocima, grijehom i zlom. Ne treba raditi za čovječanstvo i za opću dobrobit jer se poslije ne mogu oprati ruke", rekao je Liješević o predstavi.

 

Igraju Marko Janketić, Branislav Lečić, Milan Marić, Sloboda Mićalović, Milena Vasić, Miodrag Dragičević, Petar Benčina i Andrija Kuzmanović. Dramaturg je Fedor Šili, kostimografkinja Maria Marković Milojev, scenograf Gorčin Stojanović, glazbu potpisuje Anja Đorđević a tekstove songova Marija Stojanović.

 

Kritika je predstavu proglasila "više nego važnim doprinosom aktualnom kazališnom repertoaru koji svakako vrijedi i treba pogledati" (Blic), predstavom koja stvara dojam "da se šetamo našim ulicama, trgovima i parkovima i slušamo kako se i što govori o aktualnim temama iz društvenog života" (Pečat), koja je realizirana vrlo dinamičnom scenskom igrom, u kojoj "brzo kretanje glumaca i žustra fizička akcija stvaraju utisak uzavrele teatarske mašine" (NIN).

 

"Marko Janketić je glavni lik Lorenzaccia izvrsno protumačio kao čovjeka s misijom, koja ga i nosi i sapliće. (...) U Milanu Mariću (Aleksandar di Medici), Janketić je imao dostojnog partnera za poigravanje zlom i moći, s posljedicom proigravanja šanse promjene na bolje", kritika je Večernjih novosti.

 

Na 24. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicama 2019. JDP-ov "Lorenzaccio" osvojio je nagradu za najbolju predstavu, za najbolju mušku ulogu Milanu Mariću i za mladog glumca Miodragu Dragičeviću.

 

Gostovanje JDP-a Beograd u Zagrebu dio je ZKM-ova ciklusa "Europsko kazalište u ZKM-u", u sklopu kojega su u tome kazalištu ove sezone gostovale i dvije predstave Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana, "Razgovori o ljubavi" redatelja Jerneja Lorencija u petak 6. prosinca, te "Ali: Strah jede dušu" Sebastiana Horvata u nedjelju 8. prosinca. (Hina)